Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jörgens sköna revansch – då tackade han publiken

Som sagt. IFK Göteborg är som bäst när revansch finns i potten. Som nu. När allt gick Blåvitts väg. Viktigaste veckan slutade med viktiga poäng och tillfälligt lugn i stormen.

Börjar med Tobias Hyséns bollvinst i matchöppningen. Fotboll handlar om just det. Att. Sätta. Tonen. Det gjorde IFK-anfallaren med besked och fick hela laget med sig. En stund senare gjorde dagens bäste, Mads Albaek, samma sak, ett anfall som slutade med Sören Rieks första mål för säsongen, precis så Sören Rieks skall göra sina mål, rättvänd mot felvända motståndare, i full fart mot straffområdet och rejält skottsugen.

Det här var, när vi summerar, en laginsats, där Albaek i handling betonade vad han betyder för det här laget, som pådrivare, den moraliske lagkaptenen och som skicklig dirigent.

Det är dansken som sätter tonen. Det är dansken som bestämmer. Det är dansken som tar ansvar. Naturligtvis ihop med de andra, men jag tror ni förstår vad jag menar.

Jag råkade säga ”tränarseger” till Alf Westerberg när IFK:s läktarspion lämnade för pausanalys vid ställningen 2-0 och fick ”inte än” som svar. När Westerberg lämnade läktaren med tio minuter kvar av andra halvlek vågade han sticka ut hakan med ett ”nu, kanske”.

Aldrig tidigare under sin tid i IFK har Jörgen Lennartsson varit så pressad som sedan i tisdags, efter 0-4 mot Häcken. Kritiserad från alla håll, ifrågasatt och hudflängd i nästan alla sammanhang. Han har dessa dagar tagit stort ansvar, skyddat sina spelare, talat till supportrarna, hämtat kraft hos supportrarna och stod på söndagskvällen som vinnare. Skönaste segern som Blåvittränare? Sannolikt. Efteråt tackade IFK-tränaren supportrarna, som stöttade på träningen i lördags och som peppade nu. 

Dagens bästa IFK-besked: August Erlingmark håller på den här nivån. Nu som mittfältare. Fortsatt bra duellspel och placeringssäker. Jag kan inte låta bli att tänka på vad som händer när Mix Diskeruds kontrakt går ut i sommar. Att döma av Lennartssons beslut att sätta Abdul Razak på läktaren och spela Sebastian Eriksson som vänsterback är det August Erlingmarks tur nu. Ett hoppingivande tänk. För föreningens framtid.

Jag måste ha en synpunkt på första bytet. Varför inte ge Sebastian Ohlsson en rejäl chans i en sådan här match? Eller är han värvad för att sitta på bänken hela säsongen? Inget ont om Martin Smedberg-Dalence, men jag efterlyser variation och möjlighet för de oerfarna och skaffa rutin. Som med August Erlingmark som fick nästan 20 minuter – och pappa Magnus gamla hejaramsa ”han käkar knark, så blir han stark, August Erlingmark”.

Publiksiffran på 9 282 går att förklara med resultat och motstånd. Bara två matcher drog färre 2016. Nästa gång blir det garanterat fler.

Inte sedan 2010 har första IFK-segern dröjt till fjärde hemmamatchen. Skönt för Bjärsmyr & Co att de slipper reprisen från 1989. Då dröjde första vinsten till omgång fem och 3-1 mot IFK Norrköping.

Just det, se nu till att förlänga med tränaren, Blåvitt. 

Plus: Fan vad gött, utbrast ordförande Frank Andersson direkt efter slutsignalen. Jag tror att han talade för rätt många IFK-supportrar i den stunden. IFK är hastigt och lustigt bara en poäng från en andraplats i tabellen.  

Minus: Viktig IFK-lärdom denna kväll: Slappna inte av, som i slutskedet av första halvleken. Bättre lag än Kalmar utnyttjar det.