Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Jättetavla och gratismål i Blågults storseger

En Sverigevänlig domare – och en helt värdelös vitrysk målvakt. Och Emil Forsberg och Marcus Berg på bästa spelhumör. Det var huvudfaktorerna bakom Sveriges 4-0 mot Vitryssland.

Sverige inledde kvalmatchen på Friends Arena riktigt bra. De drog genast upp ett bra tempo, spelade med härlig energi och intensitet – och kom redan från första minuten med instick och attacker in mot det vitryska straffområdet.

90 sekunder in i matchen ville svenskarna ha straff för första gången, när Marcus Berg gick omkull i straffområdet. Den österrikiske domaren Harald Lechner höll inte med – den här gången.

17 minuter senare var han av annan uppfattning, när Marcus Berg återigen föll – och det varit en vitryss dykning skulle vi säkert ha pratat filmning.

Emil Forsberg lade upp bollen på straffpunkten och skickade in ledningsmålet i ena gaveln.

Trots ett massivt spelövertag blev det inget mer mål i den första halvleken. Jimmy Durmaz var närmast med en frispark i stolpens utsida.

– Jag var lite bekymrad över att det bara stod 1–0 i paus med tanke på de chanser vi hade haft. Sedan fick vi ett riktigt flytmål i början av andra, men vi hade haft oflyt tidigare så det jämnade kanske ut sig där, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Den där flytmålet tillkom när Emil Forsberg fick iväg något som liknade ett skott med sitt ena smalben. Bollen studsade fram i gräset – och på något märkligt sätt lyckades den vitryske målvakten Andrej Gorbunov famla in bollen mellan benen.

3–0-målet efter en knapp timme borde aldrig ha godkänts. Marcus Berg nickade, Gorbunov visade återigen prov på obeslutsamhet – och Harald Lechner var nog rätt ensam på Friends Arena om att anse att hela bollen var över mållinjen.

– Jag är jätteglad för segern och sättet som vi genomförde den här matchen på. Återigen var vi väldigt tydliga med hur vi vill spela. Som helhet skapade vi tillräckligt många chanser för att vinna med 4–0. Många spelare löste sina uppgifter därute på att väldigt bra sätt, säger Janne Andersson, och fortsätter:

– Vi är starka på hemmaplan och släppte inte till något, i alla fall inget som liknande en målchans. Vi hade ett bra kollektivt försvarsspel och det är nyckeln. Vi var osäkra på hur Vitryssland skulle spela – och därför tog vi oss an matchen på ett väldigt bra sätt.

Inhopparen Isaac Kiese Thelin kunde behärskat rulla in 4–0-målet i 77:e minuten och fastställa slutresultatet i denna oväntat enkla VM-kvalseger.