Jätteskrällen – Lagerbäcks Island tog poäng av Ronaldos Portugal

Den isländska sagan fortsätter. Trots att man var utspelat och tillbakapressat räckte Birkir Bjarnasons mål till en poäng för Lars Lagerbäcks lag mot Portugal.

|

Det var en historisk dag för Island. När man klev ut på gräsmattan i Saint-Étienne var det första gången någonsin man gjorde det i ett stort mästerskap.

Med Lars Lagerbäck på bänken startade Island respektlös mot ett Portugal som man förlorat samtliga tidigare matcher mot.

Redan efter ett par minuter var Kolbeinn Sigthorsson framme och hade två kanonlägen men Rui Patricio i Portugals mål var bra med på avsluten.

Men portugiserna fann sig snabbt. Man tog över spelet och efter 20 minuter skapade man en jättechans.

Cristiano Ronaldo smekte in ett inlägg som satt som en pälsmössa på huvudet på en fristående Nani som fick bra träff i nicken men Hannes Thor Halldorsson i den isländska buren svarade för en strålande reflexräddning.

Efter en halvtimmes spel klarade inte Island att stå emot längre. Portugal sågade sig fram på högerkanten och André Gomes hittade till slut in till Nani som kallt placerade in 1-0 med en styrning.

Med första bollen i mål fortsatte portugiserna sätta den isländska backlinjen – endast bestående av allsvenska eller ex-allsvenska spelare – på rejäla prov. Men det blev inga fler mål innan pausvilan.

Den andra halvleken hann knappt börja innan Portugal skapade sin första heta chans. Efter en misslyckad nick i den isländska backlinjen nöp Cristiano Ronaldo till på volley men bollen smet strax utanför.

Men när hela arenan satt och väntade på ett till portugisiskt mål stack Island upp. På ett långt inlägg från Aron Gunnarsson gick Vieirinha bort sig fullständigt, Birkir Bjarnason blev helt rent framför mål och kunde med en volley från fem meter trycka in kvitteringen och samtidigt bli Islands förste EM-målskytt någonsin.

– Man blir ju väldigt glad naturligtvis. Och samtidigt vill man ju att de inte sprudlar över. Så jag försökte gå ut och få några av dem att (förstå att) det är fokus med en gång efter avspark. Det är alltid blandade känslor det där. Men jag var jätteglad, naturligtvis, säger Lagerbäck till TT.

Efter kvitteringen tryckte Portugal på för ett segermål. Men trots flera vassa chanser kunde Island stå emot och fick med sig en lika viktig som oväntad poäng från premiären.

– Vi har inte börjat bestiga några vulkaner ännu – vi måste hålla fötterna på marken, säger Lars Lagerbäck till TT.