Italienarnas galna firande – bussparad genom Rom

Glädjen visste inga gränser när Italiens landslag välkomnades hem till Rom. Firandet innefattade bland annat audiens med premiärminister och president, bussparad genom den eviga staden och bengaler utanför Kolosseum.

ANNONS
|

När Gianluigi Donnarumma nöp Bukayo Sakas straff under avgörandet av EM-finalen under söndagskvällen blev Italien europeiska mästare för första gången sedan 1968.

Hyllningarna har sedan dess strömmat in till det italienska landslaget som så sent som 2018 var bespottat efter att ha missat VM efter kvalmissen mot Sverige.

Laget togs i Rom emot av president Sergio Mattarella och premiärminister Mario Draghi i Palazzo Chigi där även Wimbledon-finalisten Matteo Berretini hyllades.

Mario Draghi höll även ett tal till spelartruppen

– I dag har sport givit avtryck i nationens historia. I dag är det ni som har klivit in i historien med era löpningar, servar, mål och räddningar...

ANNONS

– Och vilken räddning, ska Draghi ha sagt och tittat mot Gianluigi Donnarumma, skriver Gazetta dello Sport.

President Sergio Matarella ville inte vara sämre och hyllade även han landslaget.

– Det här är inte en dag för tal, utan för applåder och tack. Igår kväll förtjänade ni att vinna även innan straffarna för ni hade överkommit två tuffa hinder; spel på motståndarnas hemmaarena Wembley och ett tidigt mål som hade fått vem som helst på knä.

Tillägnade italienska folket segern

Tränare Roberto Mancini skickade tillägnade segern till det italienska folket som varit hårt drabbat av pandemin.

– Den här segern är ett exemplet på när du tror starkt på vad du gör så är det möjligt att uppnå den omöjliga drömmen. Vi tillägnar den här segern till alla italienare som äntligen kan glädjas med oss.

Sist men inte minst fick laget en hälsning av den som är störst för alla katoliker, påve Franciskus vars Argentina tog hem Copa America natten mot EM-finalen och som hälsade att han delade ”den glädje de italienska och argentinska landslagen skänkte folket som är närmast honom”, enligt Gazetta dello Sport.

ANNONS