Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Islands dunderskräll - klart för åttondelsfinal

Den isländska sagan fortsätter. Lars Lagerbäcks landslag får möta England i åttondelsfinal efter historisk skrällseger mot Österrike. - Det kanske inte ska vara möjligt, säger Lagerbäck.

Det kunde ha blivit Lars Lagerbäcks sista match som förbundskapten – nu får han stanna i Frankrike ett tag till efter den otroligt händelserika 2-1-segern över Österrike.

- Att de här killarna får gå vidare i sitt första EM, man blir nästan lite rörd faktiskt.
Jag är otroligt nöjd och framförallt glad för alla killar och ledare, säger Lars Lagerbäck till SVT. 

Johann Gudmundsson och sköt ett stenhårt skott i andra minuten. Det hade förmodligen blivit årets mål om det hade gått in, nu träffade det kryssribban. 

I den tionde minuten blev det farligt. Den isländske målvakten Hannes Halldórsson höll på att slarva bort bollen totalt till Marko Arnautović, men höll undan. 

Island tog ledningen efter 18 minuter.  Aron Gunnarsson kastade det långa inkastet som skarvades vidare av Kári Árnason till Jón Dadi Bödvarsson, som med ett lågt skott lade in bollen bakom den österrikiske målvakten Robert Almer. 

I den 36:e minuten fick Bayern Münchens storstjärna David Alaba en straff med sig. Österrikes Aleksandar Dragovíc klev fram - och sköt i stolpen. 

Direkt efter Österrikes straffmiss hade Island en boll i mål, men det blev bortdömt för offside och resultatet stod sig hela halvleken.

I andra halvlek gick Österrike ut stenhårt.

Efter 60 minuter kunde Island inte längre stå emot pressen. Inhopparen Alessandro Schöpf drev bollen in i banan och sköt ett distinkt skott i målets ena hörn. Målchanserna fortsatte att radas upp för båda lagen. Isländske målvakten Hannes Halldórsson räddade Island fler än en gång i matchen.

- Jag brukar inte vara så anspänd på bänken men de här sista tio, femton minuterna var det rejäl anspänning, säger Lagerbäck.

I den 94:a minuten kontrade Island, som legat under kollossal press av Österrike, och inhopparen Traustasson slog in segermålet. 

- Det kanske inte ska vara möjligt, rent statistiskt eller vad man säger, men man kommer ju rätt långt med rätt inställning. Det är ett fantastiskt gäng. 

Mot gruppettan Ungern var laget ytterst nära att vinna, innan 1-1-målet kom i form av ett självmål precis innan matchslut. 

Vinsten innebär att Island slutar som grupptvåa och får möta England i åttondelsfinal.

- Det spelar inte så stor roll vilka vi får möta. England blir väldigt roligt, jag har faktiskt aldrig varit med och förlorat mot England, säger Lagerbäck till SVT.

Önationen, med omkring 300 000 invånare, är det land med minst befolkning som lyckats kvalificera sig till EM. Lars Lagerbäck ska ha så pass hög status att han skulle väljas till president om han ställde upp i ett val.

Det skrattar den svenske förbundskaptenen gott åt.

- Eftersom det är omöjligt i praktikten om jag inte fixar medborgarskap väldigt snabbt ligger jag risigt till. Men det är skoj att vi får sånt stöd av landet, säger han.

Ungefär tio procent av Islands befolkning är på plats för att stödja det historiska landslaget i Frankrike. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.