Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Islänningarna väntar på ett utbrott

Islands befolkning väntar på ett riktigt utbrott. Frågan är bara om det är vulkanen Hekla eller fotbollslandslaget som står för det?

Det startade med att 45 islänningar samlades till den första gruppspelsmatchen av EM på Hard Rock Café i Göteborg för att se Islands herrar spela sitt allra första stora fotbollsmästerskap.

Sedan dess har vulkanen bara ökat i styrka.

Till den andra matchen kom det 65. Till den tredje 100. Till den fjärde, mot England i åttondelen, fanns 150 personer på plats på krogen för att göra den så kallade "vulkanen" tillsammans.
– Fast då var jag inte där. Jag såg faktiskt matchen live i Nice – och det var något hela makalöst, berättar inflyttade brandmannen Magnus Thorarinsson.

Han fick se förre IFK Göteborg-spelaren Ragnar Sigurðsson skjuta in kvitteringen och även när Lars Lagerbäcks gäng fullbordade vändningen.
– När jag flyttade till Göteborg 2011 fanns det fyra islänningar i IFK Göteborg, så det var aldrig svårt att välja lag. Nu är det bara Hjálmar Jónsson kvar, så han är absolut favoriten.

Jónsson är inte på Hard Rock Café den här kvällen, utan ser matchen live på Stade de France i Paris. Det hindrar inte Thorarinsson och resten av hans landsmän att skapa en riktigt hög stämning på tre våningsplan.

Den 28 februari år 2000 hade vulkanen Hekla, endast elva mil från huvudstaden Reykjavik, sitt allra senaste utbrott.
– Ja, vi väntar på nästa. Det brukar komma med jämna mellanrum och nu har den gått över tiden, konstaterar Thorarinsson. 

Kanske kommer det nästa den 10 juli?
– Absolut! Först vinst i EM-finalen mot Wales – och sedan kan den få sitt utbrott, ler islänningen. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.