Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Isländske tv-kommentatorn om EM: "Jag älskade det"

Gudmundur Benediktsson är den isländske tv-kommentorn som blev världsberömd över en natt efter måljublet mot England. Nu kritiserar han EM-vinnaren Portugal – och berättar om känslorna med Island. – De var ingen sexig fotboll. Jag hoppas få åka på VM i Ryssland, säger han till GP.

En halvtimme efter slutsignalen i den högdramatiska EM-finalen, där Portugal via ett sent mål av Eder drog det längsta strået och vann sitt första mästerskapsguld, stötte GP på den numer världsberömde fotbollskommentatorn i mediacentret på Stade de France.

Trött efter en lång turnering, men lycklig – och sugen på mer.

– Jag har kommenterat i tolv år. Jag tror inte att du kan bestämma vad du skall göra och vad du kan göra bättre. Det är bara något som händer. Jag älskar bara spelet, jag är gammal spelare och jag har drömt om att få åka på ett EM-slutspel och VM. Det hände aldrig som spelare. Jag är bara priviligierad att få vara en liten del av det här, för första gången med Island.

Med några dagars perspektiv till Islands uttåg ur turneringen, vad säger du om Islands insats här?

– Vi var såklart besvikna över första halvleken mot Frankrike, men vi måste ändå vara glada och nöjda med laget. De gjorde det otroligt bra här i Frankrike, i första stora turneringen. Frankrike var helt enkelt för stora för oss. De har ett bra lag. Vi gick så långt som möjligt i vårt första försök.

Du visade mycket känslor och fick mycket känslor tillbaka för ditt sätt att kommentera Islands matcher. Hur summerar du ditt eget EM?

– Jag älskade det. Det var mitt första mästerskap med det isländska landslaget och jag känner alla spelarna, jag har spelat med några av dem, jag har spelat emot några av dem, jag har coachat några av killarna. Jag har till och med spelat med papporna till Gudjohnsen och Bjarnason. Det var ganska känslosamt, de gjorde det så bra.

– Jag är så glad för deras skull, att de spelade så bra. Jag tror bara att jag speglade vad alla islänningar kände när vi vann mot Österrike och när vi vann mot England. Alla invånare på Island kände exakt samma sak som jag kände. Jag hade bara tur som fick kommentera det.

Vad tyckte du om finalen?

– Ah … Jag är lite besviken över finalen. Jag trodde att Frankrike skulle var bättre i kväll, men jag måste hylla Portugal. De har spelat ett bra försvarsspel hela turneringen. Och de gjorde det i kväll igen. De höll Frankrike borta från målprotokollet. De har gjort en hel del mål under turneringen. De kunde inte göra mål mot Portugal. Jag är mest glad för Portugals skull.

Du var en av de som såg Islands match mot Portugal. Trodde du då att Portugal var en vinnare?

– Nej, jag trodde aldrig att Portugal skulle kunna vinna turneringen. De spelade inte bra mot Island i första matchen, de spelade inte bra i den andra matchen och inte ens i den tredje matchen. Under hela EM har de spelat bra försvarsmässigt. Det är skälet till att de gick till final och att de vann i kväll. De var ingen sexig fotboll.

– Jag tror också att något hände när Ronaldo klev av, de blev mer av ett lag. Och de såg bättre ut efter att Ronaldo gick av. Han är en av de två bästa spelarna i världen, men ändå såg de mer ut som ett lag när han gick av. De såg bättre ut.

Vi frågar oss nu om Island kan göra om det – kan du göra om din insats som kommentator?

– Jag har kommenterat i tolv år. Jag tror inte att du kan bestämma vad du skall göra och vad du kan göra bättre. Det är bara något som händer. Jag älskar bara spelet, jag är gammal spelare och jag har drömt om att få åka på ett EM-slutspel och VM. Det hände aldrig som spelare. Jag är bara priviligierad att få vara en liten del av det här, för första gången med Island.

 Och VM?

– Jag drömmer om VM i Ryssland. Det gör jag.