Irans målvakt misstänktes vara en man. Foto: kollage. Skärmdump/Twitter
Irans målvakt misstänktes vara en man. Foto: kollage. Skärmdump/Twitter

Iransk spelare könstestad – misstänktes vara man

Jordaniens fotbollsförbund anklagar Irans damlandslag för fusk. Nu kräver de att målvakten Mahdiyeh Molaei, 30, gör en könsutredning, eftersom de misstänker att hon är en man.

ANNONS
|

Det var i de asiatiska mästerskapen i matchen mellan Jordanien och Iran som det hela uppdagade sig. Matchen slutade 0-0 och avgjordes på straffar. Där drog Iran det längsta strået och gick vinnande ur bataljen.

Men matchen har fått ett turbulent efterspel.

Jordanien misstänker nämligen att Irans målvakt egentligen är en man och har nu krävt att 30-åringen genomgår en könsutredning. I ett uttalande av asiatiska fotbollskonfederationen, som delats på Twitter av Jordaniens förbundsordförande prins Ali bin al-Hussein, skriver man:

”Med tanke på hur viktig den här turneringen är anser vi oss ha rätten att begära en transparent och grundlig utredning gjord av oberoende läkarexperter. Speciellt med tanke på Irans historia av könsfusk och dopning”.

ANNONS

Fuskat tidigare

Enligt TT har Irans damlandslag tidigare blivit anklagade för könsfusk vi ett flertal tillfällen. 2015 anklagades åtta spelare för att ha varit män, rapporterar Sportbladet.

Enligt Sky News Arabia har nu målvakten, Mahdiyeh Molaei, genomgått en könsutredning, som fastslår att hon är en kvinna. Det skriver AFC (asiatiska fotbollskonfederationen) i ett uttalande.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS