Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Internationell spelfuskliga sprängd

Europeisk polis har sprängt en internationell kriminell liga som misstänks för 380 uppgjorda fotbollsmatcher, inklusive Champions League-matcher och VM-kvalmatcher.

Nyheten presenterades vid en presskonferens i Haag av Europol. Enligt Rob Wainwright, chef för Europol är det den största utredningen hittills över misstänkt spelfusk inom fotbollen.
– Det är ett sofistikerat brottssyndikat baserat i Asien och som arbetat med kriminella medarbetare runtom i Europa, sade Wainwright.
Totalt 380 matcher i Europa ska ha varit uppgjorda. Europol vill inte avslöja exakt vilka matcher det handlar men bland annat två stycken i Champions league – en av dem ska ha spelats i England. De flesta matcherna ska ha spelats i turkiska, tyska och schweiziska ligan.
Argentina inblandat
Förutom det ska även ytterligare 300 matcher utanför Europa vara inblandade i härvan. Europol visade tv-bilder från en landskamp mellan Argentina och Bolivia där en ungersk domare blåste för en mycket tveksam straff.
Johan Thisell är presschef på Svenska spel:
– Vi har inte blivit kontaktade i den här utredningen. Vad vi känner till är det inte några svenska matcher som är föremål för utredningen, säger han till TT.
– De har ju inte presenterat exakt vilka matcher det handlar om. Därför kan vi heller inte gå tillbaka och titta på om det skett något onormalt. Turkiet och Schweiz är normalt sett inte ligor vi arrangerar spel på.
Europolchefen Wainwright säger att brottssyndikatet utgår från Singapore och har förgreningar på olika håll i Europa.
– Mutor på upp till 100 000 euro per match har betalats ut, säger han.
Mångmiljonvinster
Wainwright ska skriva till Europeiska fotbollsförbundets ordförande Michel Platini, men uppmanar alla inom toppfotbollen att vara på sin vakt när det gäller misstankar om spelfusk.
Enligt Europol var den största registrerade vinsten på en uppgjord match, 700 000 euro, motsvarande 6,3 miljoner kronor. Detta i ett möte mellan österrikiska Redbull och Hartberg. Totalt sett ska det handla om mer än 700 miljoner kronor i vinst för det kriminella nätverket.
Johan Thisell vill inte uttala sig om i vilken uppfattning Svenska spel under åren har misstänkt uppgjorda matcher.
– Men det här är ju en väldigt stor utredning med tanke på att det är 15 länder och 380 matcher inblandade, säger Johan Thisell.
Landslagets förbundskapten Erik Hamrén, kommenterade uppgifterna i samband med presskonferensen inför mötet mot Argentina:
– Jag har aldrig stött på något sådant där, så jag blir lika förvånad varje gång när jag ser sådant dyka upp. Jag har aldrig känt att det ska ha varit någon misstanke heller.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.