Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/8

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Inte Stahres BK Häcken - utan Erik Fribergs"

Med flera tunga nyförvärv i hamn pekas AIK av många ut som den främsta utmanaren till Malmö FF i kampen om SM-guldet. – Helt korrekt att vi är ett av lagen som det spekuleras om, säger AIK-tränaren Rikard Norling.

Efter en suverän höstsäsong landade Norlings AIK tvåa i tabellen bakom serievinnaren Malmö FF. Sedan dess har Solnaklubben tappat flera nyckelspelare, där storförsäljningen av Alexander Isak är det som sticker ut allra mest. Men samtidigt som Isak, anfallsartisten Chinedu Obasi och mittfältsmotorn Ebenezer Ofori har sagt tack och hej, har AIK förstärkt med profilvärvningar som hemvändande Henok Goitom, U21-landslagets lagkapten Kristoffer Olsson och den tidigare SM-guldvinnaren Simon Thern. Det gör att "Gnaget" även i år är det lag som många på förhand nämner som Malmö FF:s främsta utmanare om Lennart Johanssons pokal. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag tycker det är helt korrekt att vi är en del av de lag som det spekuleras i. Men jag vet vilken insats det kräver över lång tid för att vinna ett SM-guld, så vi får se hur långt det räcker, säger Rikard Norling. 

Ser flera guldaspiranter 

Och han är övertygad om att det finns många lag som kan komma att utmana om slutsegern. 
– Jag kan räkna upp hur många som helst. Vi har de etablerade lagen, Malmö FF och IFK Göteborg. Sedan har vi uppstickare som Häcken och Östersund, även Norrköping som har varit med där uppe tidigare. Vi har lagen som har satsat, Djurgården och delvis Hammarby, de kan nog också vara med och fajtas. 

Känner du dig extra laddad med tanke på att era rivaler i stan rustar ordentligt?
– Jag vet ju att Stockholmsfotbollen bygger mycket på derbyna, så ur det perspektivet blir det ju så. Men det är inte så att jag känner att jag upplever en total förändring mot hur jag brukar känna inför en säsong. 

Även ni har värvat meriterat, hur ser du på spelarna AIK har fått in? 
– Vi har tappat såpass etablerade namn att det behövs att vi satsar på den typen av spelare för att få upp det till den nivå som krävs för att kunna utmana om det hela vägen fram. Det snackas om tränare hit och dit, visst de är viktiga, men det här är spelarnas sport - inte tränarnas. 

"Alltid speciellt att möta Stahre" 

I försvaret och på mittfältet finns det kvalitet i överflöd, men ett frågetecken på förhand är AIK:s anfallsbesättning, där Eero Markkanen, Denni Avdic, Henok Goitom och Sulejman Krpić förvisso är meriterade namn - men de besitter samtidigt ganska snarlika egenskaper. Ingen av spelarna har djupledsspelet som sin främsta styrka. 

– Jag håller med om att de är mer lika än olika. Sen om det är en fördel eller nackdel. Det får visa sig...

Första eldprovet för Norlings lag blir mot Mikael Stahres BK Häcken i den allsvenska premiären. Ett möte som kittlar lite extra menar AIK-tränaren. 
– Det är alltid speciellt att möta Micke. Det är så. Han är en vän till mig. 

Vad säger du om laget han förfogar över?  
– De har ett tillräckligt bra lag för att kunna vara med i toppen. Micke försöker smyga undan favoritstämpeln, och jag förstår ju hans strategi, men han har väldigt, väldigt många duktiga spelare så han kommer inte undan, det går inte.

"Det här är Fribergs BK Häcken" 

Norling pekar ut Alexander Farnerud och Paulinho som två nyckelspelare i kollegans bygge. Men det är en annan kugge han verkligen vill framhäva inför lagens möte. En adept han känner väl sedan tiden som tränare i Malmö FF. 

– Det här är, enligt min åsikt, inte Micke Stahres BK Häcken utan Erik Fribergs Häcken, där Micke Stahre, som ligger väldigt nära mig som vän, är tränare.

Han fortsätter: 

– Erik har ju en historia med att hans pappa också har spelat i klubben. Jag är glad för Häckens skull att Erik är hemma. Trots att han har många bra år kvar av sin karriär väljer han att gå tillbaka dit nu. Många kanske inte förstår det, men jag gör det. Jag ser det som en symbolhandling som kan bli väldigt viktigt för Häcken.

Avslutningsvis. Det är äntligen allsvensk premiär, kan du sätta ord på dina känslor?

– Passionerat.