Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Inte orolig att något stort ska hända"

Malmö FF och IFK Göteborg har jobbat tillsammans för att förhindra en liknande skandal som i vårmötet, bland annat med extra säkerhetsåtgärder. – Men grunden är att vi har samma förberedelser som inför alla möten mellan de här lagen, säger MFF:s säkerhetsansvarige, Peter Narbe.

Malmö FF har i mindre skala vidtagit extra säkerhetsåtgärder inför kvällens match mellan MFF och IFK Göteborg i Malmö, såsom att försöka hitta en lösning för att hemmalagets avbytare inte ska värma upp precis framför Blåvitt-klacken.

Enligt MFF:s säkerhetsansvarige Peter Narbe är det ett onödigt riskscenario att ha spelarna precis nedanför klacken.

– Det är inte så enkelt. Flyttar man spelarnas uppvärmning förändrar man domarnas förutsättningar, men vi försöker hitta en lösning som fungerar och jag är hoppfull att det ska gå vägen, säger Peter Narbe till GP på måndagseftermiddagen.

LÄS OCKSÅ: MFF vill flytta uppvärmningen av säkerhetsskäl

Men överlag har klubbens säkerhetsarbete sett likadant ut som det brukar i matcherna mellan MFF och Blåvitt.

– Grunden är att det är samma förberedelser som inför alla möten mellan MFF och IFK Göteborg, utifrån att matchen klassas som en högriskmatch av polisen. Det är mycket planering utifrån de kända riskscenarion som finns i en sådan här match, säger Peter Narbe.

Han fortsätter:
– Sedan har vi så klart scenariot i våras med oss när vi tittar på lösningar. Det är inte ett standardscenario på en allsvensk fotbollsmatch tack och lov. Vi har försökt hitta förebyggande åtgärder för att förhindra liknande händelser i den här matchen.

Har det varit svårt?
– Det är svårt. Det är samma som med händelserna i Jönköping, det går inte att förutse inför matcherna. Vi kan jobba med "hot spots" på arenan där det är mer troligt att riskerna är lite större för att något ska hända, men sådana oförutsägbara händelser gör det knepigt. Det ger oss ett 360-problem att förebygga inne på arenan, säger Peter Narbe.

Han är noggrann med att understryka samarbetet mellan klubbarna inför matchen.
– Jag kan inte nog trycka på att vi har en väldigt bra samverkan med IFK, vi som arrangör har det yttersta ansvaret men vi och IFK har jobbat med de här frågorna tillsammans och haft en bra kommunikation. Även med polisen. Detta för att lösa planeringsarbetet på ett så bra sätt som möjligt, säger Peter Narbe.

LÄS OCKSÅ: Vårens kaosmöte - detta hände sen

Blåvitts Supporter Liaison Officer (SLO) Anders Almgren har precis anlänt i Malmö när GP når honom på telefon. Han vill tona ned snacket som har varit om att "något stort kommer att hända".

– Folk spekulerar om att supportrarna har hetsat upp varandra och vill ge igen, eller att någon ny grej ska kastas mot linjedomare. Det finns ingen substans i det. Det är folk som sitter över en bärs och snackar om det. Ju mindre vi pratar om det och media skriver om det - desto mindre risk är det att något inträffar.

Hur har ditt arbete inför matchen påverkats av detta?
– Ingenting egentligen mer än att jag försöker ha örat mot rälsen. Annars är det samma rutiner som vi alltid gör i matcherna mot Malmö FF, vårt SLO-arbete går som vanligt ut på att underlätta och förebygga, och se till att folk vet vad som gäller när de kommer ner. Så det är väldigt mycket rutin.

Han fortsätter:
– Jag är inte orolig för att något riktigt stort ska hända utan det blir mycket folk och det innebär en del friktion på sina ställen, med mycket folk vid insläppet och grinden till exempel. Men det är ingen idé att spekulera i extremgrejerna, säger Anders Almgren.

I fjol var Blåvitts bortasupport i motsvarande möte av modell större. Omkring 3 000 blåvita supportrar var på plats i Malmö i en helgmatch som betydde mycket för lagens fortsatta Skillnaden mot förra årets möte i Malmö är tydlig, även på läktaren. Vid 13-tiden på måndagen hade 700 bortabiljetter sålts.

– Jag räknar med att det blir ungefär 1 000. Det är lite olika förutsättningar mot förra året. Folk måste ta ledigt från jobbet och många tänker att det är lätt att ta chansen att glo framför teven hemma, säger Anders Almgren.

Hur är uppladdningen bland supportrarna?
– Jag skulle säga att det är tydligt att vi har haft en ovanligt intensiv sommar med både Allsvenskan och Europa League. När vi åkte ut mot Karabach gick luften ur lite, och så hade vi det här tvåveckorsuppehållet som fick folk att gå ner i varv. Vi behöver den här matchen för att tagga igång igen, menar han.