Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Foto: Bildbyrån/GP

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Inte okej om målet är Europa

Det finns tecken på att formen och spelet finns kvar, men fyra baklängesmål av allsvenskans formstarkaste lag? Det är inte okej om Europaplats är målet.

Häckens avslutningsprogram är tufft. Det visste vi. Vårmötena mot de sju sista motståndarna i 2017 års allsvenska gav sex poäng och bara två mål framåt. Matchen mot IFK Norrköping var en indikation på vad som komma skall. Europadrömmen är fullt realistisk, men kommer stanna vid en dröm om spelet ser ut som i första halvleken på Idrottsparken.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Stundtals – även under den nio matcher långa förlustfria sviten – är det så det har sett ut. Elfsborg var ett undantag. Motståndaren har bollen, Häcken ligger rätt, har tålamod och lutar sig mot anfallstrion Ahmed Yasin, Paulinho och Nasiru Mohammed. Nu brast markeringen, precis som i lagens möte på Bravida Arena i våras. Och när Alexander Jacobsen sprang rätt in i Emil Wahlström och domare Karlsson dömde straff efter en dryg timme var försvarsinsatsen årets sämsta.

Årets Häcken har hyllats för omformationen från ett ”rätt kul lag framåt” till ett ”extremt tätt lag bakåt”. För första gången brast muren, för första gången såg det ut som i fjol. Spelare på hälarna, spelare som tittar på vad kompisen företar sig och spelare som är långt ifrån sina personliga toppnivåer.

Det går inte att skylla på Mikael Stahres insats från bänken heller. Först bytte han ut mittfältskuggen Mohammed Abubakari i paus. Ersättaren Mathias Ranégie börjar närma sig 90-minutersform och bidrog till att ge Häcken ett helt annat tryck framåt; han gör medspelare bättre mot låga försvar. Med kvarten kvar plockade Häckentränaren ut en mittback (Emil Wahlström) och satte in ett yrväder (Daleho Irandust). Och chanserna skapades. Tillräckligt många för både ett andra och tredje mål.

Är det något vi skall lyfta fram från den här matchen är det David Mitov Nilssons dubbelräddning på Paulinhos och Joel Anderssons närskott efter 75 minuter. Fenomenalt målvaktsspel! Där var Häcken nära att få häng. I stället gjorde Kalle Holmberg sitt andra mål för kvällen och är nu ikapp Magnus Eriksson i täten av skytteligan. Tolv mål vardera. IFK Norrköping har verkligen klarat av att ersätta alla de som försvann i sommarfönstret. Imponerande av Jens Gustavsson & Co.

På söndag väntar AIK hemma för Häcken, därefter Östersund borta, AFC hemma, Djurgården borta, Kalmar hemma och Malmö borta. Ett mycket tufft spelprogram, men också utmanande. För att det skall bli fler poäng än i våras krävs att Häcken trillar boll mer än sista 25 minuterna. Nu blev uppförsbacken för lång och Norrköping för kompakt.

Det är mycket på gång i superettaklubbarna i Göteborg. GP avslöjade under tisdagen att Roar Hansen ger Allan Kuhn en kamp om tränarrollen i Öis och Gais tog mot Frej livsviktig trepoängare i kampen om nytt kontrakt. Kanske har klubben råd med en sportchef till slut. Behov finns definitivt. Och i Spanien laddar Real Sociedad för framtida samarbete med Sällskapet.

Hammarby borta för ”krysslaget” IFK Göteborg. Poängen börjar – faktiskt – bli viktiga i kampen om att undvika att sugas in i de nedre regionerna.

Plus:
Som Gais behövde den trepoängaren.

Minus:
Häcken hade inför matchen mot Norrköping inte släppt in mer än två mål i någon enskild match i årets allsvenska. Nu rann det över.