"Inte mycket till derby"

ANNONS
|

Vi lånade in ordet derby från engelskan, från en hästtävling instiftad av earlen av Derby 1779, vilket sedan blev till ett möte mellan två fotbollslag från samma stad.

Allt sedan earlen själv följde hinderloppet på Epsom har ordet varit utsatt för en våldsam inflation. I Sverige är i stort sett alla matcher ett derby, det är läns-, Skåne- och Riksväg 912-derby.

Sedan har vi matcher som Gais–Häcken, den matchen uppfyller med råge de formella kraven, men i går var det inte så mycket mer.

Gnälligt i överkant?

Nja, jag spinner bara vidare på Gaistränaren Alexander Axéns ord.

– En märklig match, inte alls som ett derby.

ANNONS

Nej, inte det minsta. För det första har vi det märkliga faktum att vägen till fastlandet tycks vara väldigt svårt att färdas för Häckens supportrar. Varför inte ta 5:an in, gå och se en fotbollsmatch på en riktig arena, som omväxling.

5 189 lyder den officiella siffran. Riktigt klent.

Kanske har det med det förutsägbara att göra, Häcken har inte slagit Gais på fastlandet på 2000-talet, inte blev det så i går heller. Och jag kan inte ge dem fel i efterhand, det var nog rätt att stanna på Hisingen.

Gais vann till slut med 1–0 och ett bättre styrkebesked kan ett lag inte ge än genom att vinna så där-matcher.

Den i går var det i allra högsta grad. Som sagt: väldigt långt från derby, dålig fart, inga fläskiga närkamper och – främst Häcken före paus – tämligen viljelöst.

Peter Gerhardssons finlir efter matchen var betydligt mer underhållande än hans spelares under 90 minuter.

Eller vad sägs om:

– Det såg ut som beachvolley!

Eller:

– Det tog ett tag innan vi förstod att vi var på en fotbollsplan och inte på Rambergsvallen.

Alexander Axén levererade sitt guldkorn under matchen när någon i publiken hade synpunkter på Gais hörnor.

ANNONS

– Vi gjorde ju fan mål på en precis, fräste han mot läktaren.

Det var inte så mycket derby över det heller. Jag menar att det hördes, att Gamla Ullevi var så öde att det ekade, att regnet kom och att passningarna fick allt svårare att nå rätt adress och att det krävdes en hörna för att det skulle bli mål.

Wanderson slog den, Razak Omotoyossi nickade mot mål – hans enda rätt under matchen – Christoffer Källqvist räddade och Eric Bassombeng slog in returen.

Det vore intressant att se vad Gais kan göra som bäst, när Wanderson hittar tillbaka till 2009 års form och det finns en målgörare längst fram. Inte en före detta.

ANNONS