"Inget konkret mål att nå allsvenskan i år"

Gais siktar på en topp fem-placering i superettan. Det förkunnades i samband med måndagens årsmöte. – Det är vad truppen har resonerat sig fram till, vad de känner är rimligt, säger Tomas Andersson, som blev omvald som ordförande.

ANNONS
|

Drygt 200 medlemmar samlades traditionsenligt i Folkets hus när Gais på måndagskvällen bjöd in till årsmöte. Sittande ordföranden Tomas Andersson blev, som väntat, omvald av medlemmarna på plats. Och Gais-basen ser med tillförsikt på klubbens framtid.

– Jag är mycket glad över att ha fått det stora förtroendet att bli omvald. Vi har fått ett ökat engagemang i Gais, det är många som gör väldigt mycket och det är kul att vi har fått in många nya personer som har kommit in och bidragit med mycket till föreningen. Det är väldigt positivt.

Det blir ytterligare ett år på posten, hur summerar du 2016 för Gais och för egen del?

ANNONS

– Det har varit en tid som har krävt mycket engagemang och mycket energi. Det har varit väldigt mycket arbete som har krävts för att finna de förbättringar som har krävts för att hjälpa klubben. Styrelsen, klubbledningen och alla i föreningen har jobbat väldigt hårt för att se till att vi nu är inne på rätt spår.

Siktar på topp fem

Under årsmötet uttalade klubben en målsättning som innebär fortsatt jakt på en plats högre upp i seriesystemet. Men några tidsramar för när det ska ske vill man inte spika, berättar Andersson.Tränare Benjamin Westman, sportchef Patrik Ingelsten och spelartruppen fanns på plats under mötet. Och huvudtränaren förklarade att truppens målsättning 2017 är att nå topp fem i superettan.

– Det är vad truppen har resonerat sig fram till, vad de känner är rimligt, säger Tomas Andersson och fortsätter:

– Vi siktar på att ta ett kliv upp i seriesystemet, det är vad vi långsiktigt vill nå, men nödvändigtvis inte 2017. Det finns inget konkret mål för att nå allsvenskan i år men det är något som föreningen kontinuerligt siktar på. Vi vill så klart bli bättre än förra året till att börja med.

Visar ett plusresultat

Ekonomiskt slutade 2016 med ett plus på 12 000 kronor för Gais, som under det senaste året har haften omsättning på cirka 21,8 miljoner kronor. Och klubbens eget kapital landar nu pådrygt 2,4 miljoner kronor.

ANNONS

– Med tanke på hur läget har varit är det något vi får vara nöjda med. I årets budget kalkylerar vi också med att göra ett litet plusresultat, säger Andersson.

Och med en ekonomi i balans vill Grönsvart ta nya kliv för att nå ökade intäkter under 2017.

– Mycket av mötet handlade just om det. Förslag på hur vi ska kunna öka våra intäkter. Positiva idéer på hur vi som klubb kan lyckas bättre.

Några konkreta förslag för hur det ska uppnås?

– Exempelvis ökad försäljning av souvenirer och att nå ut med det i fler kanaler. Vi vill bli bättre på att använda gaisare i olika led på att hjälpa till att skapa intäkter. Det kan handla om att tipsa och lämna förslag på tänkbara sponsorer, aktivera det ytterligare. Men det finns olika bitarvi jobbar med hela tiden.

Han fortsätter:

– En rolig grej, som vi kommer satsa stenhårt på, är ett event vi ska köra på Posthotellet med Jan Eliasson, FN:s tidigare vice generalsekreterare, den 19 april. Han är gaisare, så då kommer vi slå på stora trumman.

Nya ledamöter valdes in

En stor inkomstkälla är biljettintäkterna.2016 landade Gais publiksnitt på 3315 åskådare. Klubben har förhoppningar om att fler ska besöka lagets hemmamatcher under 2017 - men det är inget man räknar med.

ANNONS

– Vi ska göra vad vi kan för att fler ska komma, men vi har budgeterat med samma snitt.

I samband med mötet valdes två nya ledamöter in i styrelsen. Ulf Tollhage och Bengt Jildmalm tar över efter Tony Larsson och David Landerin.

– Två tillskott jag tror blir väldigt positiva för föreningen, säger Andersson.

ANNONS