Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: NICKLAS ELMRIN
Bild: NICKLAS ELMRIN

Inget Gothia Cup i Abu Dhabi

Hösten 2017 publicerade Gothia Cup nyheten att världens största ungdomsturnering skulle gå på export till Mellanöstern. Men det blir ingen Abu Dhabi-version av Gothia Cup 2020.
– Från vår sida kommer vi inte göra några fler ansträngningar där, säger Gothia Cups generalsekreterare Dennis Andersson.

Gothia Cup är ett framgångsrecept av sällan skådat slag. Göteborgsturneringen har blivit världens största ungdomsturnering med runt 1 700 deltagande lag årligen. 2015 gick konceptet Gothia Cup för första gången på export då en systerturnering startades i kinesiska Qingdao.

2017 berättade GP om att ännu en mini-variant av turneringen planerades spelas i Mellanöstern och Abu Dhabi. Det var ett led i Gothia Cups plan att ha en Gothia Cup i varje världsdel.

LÄS MER: Fullbokat – efter fem minuter

Jungfru-turneringen i Abu Dhabi var planerad till januari i år. Men något spel i Förenade Arabemiratens huvudstad blir det inte i år – och troligtvis inte heller framöver.

– Det ligger nere just nu. Hela projektet är vilande. Staden hade planerat att bygga 20 fotbollsplaner, där matcherna skulle spelas, men de har inte börjat byggas ännu. Så vi har lagt allt på vänt, säger Dennis Andersson.

Hur ser ni på det att det har blivit så?

– Jag tror att det är något man får vara beredd på. När man jobbar med den här typen av svåra saker och ska hitta partners i andra länder händer sånt här. Vi förlorar inga pengar på det här, men däremot har vi lagt en del tid på det.

Vill hitta nya samarbeten

Gothia Cups organisation kommer nu inte göra några ytterligare ansträngningar för att få till en turnering i Abu Dhabi. I stället ligger fokus på att försöka hitta andra värdstäder där konceptet Gothia Cup kan lanseras.

– Vi vill etablera Gothia Cup i alla världsdelar. Den planen ligger fortfarande kvar. Jag kan inte säga vad nästa land kommer bli. Men det borde kunna bli en ny Gothia Cup-turnering till 2021, säger Dennis Andersson.

Det första Gothia-franchiset, det i Kina, har pågått varje år sedan premiären 2015 och lockar ungefär 300 lag från 35 nationer.

– Det fungerar jättebra. Det är så man vill att allting ska vara, säger Dennis Andersson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.