Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fans jublar och firar Sveriges seger i åttondelsfinalen i fotbolls-VM mellan Sverige och Schweiz under storbildsvisningen på Ullevi Bild: LINE SKAUGRUD LANDEVIK

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ingen VM-kvartsfinal på Ullevi

Över 50 000 åskådare har följt det svenska landslagets VM-framfart på Ullevi. Den stundande kvartsfinalen kommer dock inte visas på arenan.
Anledningen är artisten Ed Sheerans kommande konserter.

Storbildsvisningarna på Ullevi har varit en succé. Över 50 000 besökare har tagit sig till arenan för att se Sveriges fyra VM-matcher.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Under tisdagens åttondelsfinal mot Schweiz (1–0) var 16 000 på plats. Det kunde ha varit ännu fler, många fick vända vid entrén.

– Det har varit ett väldigt intresse! Jag tror aldrig att jag har fått så mycket samtal till jobbet som inför den här matchen. Vi har uppmanat alla att komma i tid. Jag förstår att de som inte kom in blev besvikna, men säkerheten måste komma först, säger Anders Albertsson, evenemangschef Got Event.

LÄS MER: Ny VM-fest kan bli av – men det börjar bli bråttom

Till lördagens kvartsfinal tar dock publikfesten på Ullevi stopp. Matchen, som spelas mot antingen Colombia eller England, kan inte visas på arenan eftersom förberedelserna inför Ed Sheerans konserter, 10 och 11 juli, måste påbörjas.

– Jättetråkigt såklart, men vi lever på att göra konserter på Ullevi och vi vill inte äventyra riggningen. Det finns tyvärr ingen möjlighet att visa matchen. De börjar täcka gräset och banorna och sedan ska de in med sin scenproduktion. Den ska byggas under helgen, säger Anders Albertsson.

Gamla Ullevi inget alternativ

En eventuell semifinal kommer inte heller kunna visas på Ullevi. Detsamma gäller en eventuell bronsmatch/final.

– Om de går till semifinal så går den när Ed Sheeran spelar. Och när bronsmatchen/finalen är riggar vi för Gothia Cup. Det invigs på måndagen och under helgen bygger de scenen och repeterar. Det är kört tyvärr, säger Anders Albertsson.

Enligt Albertsson går det inte heller att flytta konceptet till en annan arena. Gamla Ullevi upptas av IFK Göteborg.

– De spelar match på söndag, därför hinner vi inte göra något större på lördagen. Rigga upp och ner.

Bravida Arena är för liten och inne i Scandinavium arbetas det med ett investeringsprojekt.

– Vi har inga möjligheter, därför har vi valt att tacka för den här omgången. Vi är glada att vi har kunnat bjuda göteborgarna på de här fyra första matcherna som en del av Ullevis 60-års jubileum, säger Anders Albertsson.

"Kunde fått in 25 000-28 000"

Han öppnar dock för att lansera ett liknande koncept vid kommande mästerskap. Kanske i en ännu större volym på Ullevi.

– Man kanske kan hitta en större skärm och flytta ut den på planen ...

Hur mycket folk hade ni kunnat få in under åttondelsfinalen mot Schweiz om säkerheten hade tillåtit?

– Vi har lekt med tanken att ha en skärm på varje långsida. Då hade vi kanske fått in 25 000-28 000. Vi kanske hade behövt göra något sådant om vi hade kunnat visa kvartsfinalen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.