Ingen vinnare i derbyt – Öis största förloraren?

Det kunde inte utses någon segrare i derbyt mellan Gais och Öis. Frågan är om det allsvenska tåget gick där, Öis?
– Blir det åtta poäng upp är det kört, säger Öis målvakt Fredrik Andersson.

ANNONS
|

Publiken på Gamla Ullevi var förväntansfull. Publiken på Gamla Ullevi var nervös. Det var två lag som hade mycket att spela för – på varsitt sätt. Gais för sin existens i Sveriges näst högsta serie. Öis för att haka på i jakten på ett allsvenskt kontrakt.

Skulle detta innebära att Öis dominerade från start? Inte i det här derbyt i alla fall.

Till en början var det Gais som andades optimism. De såg harmoniska ut. Sugna på att spela boll. Det small i närkamperna från start – allt som oftast med en gaisare som segrare. Freddie Brorsson fick bita i gräset. Alexander Bernhardsson vändes omkull av Carl Nyström.

ANNONS

Spelmässigt då? Jo, där var det grönsvart som stod för det mesta om inte allt i offensiv riktning. Och planen så klar ut – attackera på Öis vänsterkant. Aaron Drinan skapade stora problem för Carl Wede och kom fram till många inläggslägen. Patrik Ingelsten såg ut att gilla vad han såg från sidlinjen.

Däremot så blev det inga mål i den första halvleken. Oliver Stanisic, David Engström, Danny Ervik och Fredrik Andersson i Öis bakre led gjorde det bra.

Men nära var det nätrassel. Så nära att om det inte hade varit för att en annars företagsam Karl Bohm missat bollen några meter framför mållinjen på ett inspel från Drinan.

Bekymren var många att ta itu med för Öis i halvtid.

– Vi kommer inte riktigt nära dem och blir passiva. De spelar mycket in bakom oss men vi kan ändå ta med oss att vi står stabilt bakåt matchen igenom. Men vi skulle tagit dem lite högre upp, säger David Engström.

Gais närmast segern

Den andra halvleken inleddes med en liten paus. Pyroteknik användes på kortsidorna. Dimman låg tät. Domarna valde att hålla i matchen. Men inte länge. Bara efter ett fåtal minuter var matchen igång.

Spelet var inte lika underhållande som i den första halvleken. Gais offensiv stagnerade en aning. Men Öis offensiv kom inte riktigt upp i den nivån den kan den heller.

ANNONS

Men visst fanns där lägen – åt båda håll. Och allt skedde de sista 20 minuterna.

Med en kvart kvar undrade man hur bollen inte hamnade i Öis nät. Bollen studsade som en flipperkula i Fredrik Anderssons målområde. Där fanns inbytte anfallaren Måns Saebbö – men han fick inte träff. Där fanns Paulo Marcelo – inte heller han lyckades. Till slut hamnade bollen i Öis-målvaktens famn som liggandes på rygg kunde omfamna lädret.

Öis hade även sin bästa chans i detta skede. Men Carl Wede på en offensiv utflykt kunde inte få in bollen bakom Marko Johansson som stod för en fin räddning i den 80:e minuten.

0–0 i derbyt. Gick tåget till allsvenskan nu, Öis? Fem matcher kvar att spela. Fem poäng upp till kvalplats.

– Blir det åtta poäng upp är det kört. Det ska ju så otroligt mycket till i så fall. Man kan vara optimist och tro på det, men realistiskt är det väl kört, säger Fredrik Andersson.

Hur är den tanken att ta i?

– Den är inte rolig såklart. Man börjar gräma sig över Trelleborg-matchen (0–1). Vi borde vunnit den. Efter Brage (3–1) kände man att hoppet levde igen. Och i dag hade vi kunnat sätta lite press på lagen där uppe. Det känns tråkigt att det blev såhär.

ANNONS

David Engström har precis efter slutsignal inte hunnit tänka på tabelläget men konstaterar samtidigt det uppenbara.

– Det är klart att det är värdefulla poäng vi går miste om. Det är inte bra. Samtidigt så kommer vi vara supermotiverade och gå mot tre poäng mot BP.

ANNONS