Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ingen titel - men Blåvitt vann sin viktigaste match

IFK Göteborg vinner ingen titel i år – men har ändå vunnit den viktigaste matchen. Den mot kassaboken.

Innan årets säsong startade så pekade IFK Göteborgs sportsliga kurva uppåt, medan den ekonomiska rasade nedåt. I år är förhållandet det omvända.

Laget kan som bäst sluta fyra i allsvenskan – men har lyckats vända ekonomin.

– Mål nummer ett, det outstanding mest överlägset viktiga målet, har vi lyckats med. Det var att ha svarta siffror i bokslutet när säsongen var slut. Och de sakerna hänger i varandra, det är inte svårare än så, säger tränare Jörgen Lennartsson.

Försäljningar av Haitam Aleesami, Gustav Svensson och Gustav Engvall har gett klubben en bättre ekonomi, men ett mindre konkurrenskraftigt lag.
– Sportsligt sett har vi aldrig varit så nära ett Europa League-gruppspel som nu. Det känns nästan tråkigt att tjata om det. I åtta matcher gjorde vi en rejäl Europasatsning som gav konsekvenser i allsvenskan. Så är det bara. Det var inte så konstigt, säger Lennartsson.

Med de svarta siffrorna – finns det en möjlighet till en större satsning nästa år?
– Det hoppas jag! Det beror ju på intäktssidan. Det hänger helt och hållet på den, vilken satsning vi kan göra nästa säsong. Det är klart att det krävs en finansiell satsning. Bra fotbollsspelare är inte gratis. En enkel ekvation.

I år har IFK Göteborg släppt in 38 mål på 25 matcher.

I fjol var det 22 mål på hela säsongen ...

– Vi har släppt in alldeles för många mål. Det är en jättekomplex analys på orsaken. Det finns ingen quick fix. Vi har två väldigt offensiva innermittfältare som spelat mest. I fjol hade vi en defensiv sådan. Han stoppade ofantligt många av motståndarnas anfall redan innan det ens blev ett avslut ... där har du en av orsakerna, analyserar Lennartsson.

Det återstår fem matcher för IFK Göteborg i allsvenskan – och det är viktigt att behålla fjärdeplatsen. För om inte Blåvitt vinner Svenska Cupen innebär faktiskt en fjärdeplats spel i Europa – ifall Norrköping eller AIK vinner …
– Det finns också prestigematcher kvar som vi ska vinna. Vi möter AIK, Elfsborg och Norrköping – och om vi vinner där ger vi oss själva ett bra avstamp inför nästa säsong, säger lagkapten Mattias Bjärsmyr.

Han fyller 31 i början av nästa år och har spelat stabilt i de allra flesta matcherna.
– Jag brukar inte gilla att stå och hylla mig själv. Det är den yngre generationen som gör det, ler Bjärsmyr, som har ett år kvar på kontraktet med IFK.
– Efter andraplatsen i fjol, när vi egentligen gjorde en bättre säsong än guldåret 2007, tänkte vi: Nu jävlar! Och så försvann allt under tre veckor, när allt rann oss ur händerna. Då fick vi börja om nånstans, att vi ska vinna mot våra rivaler, att vi ska göra bra matcher för supportrarna ... och även för vår egen skull, säger kloke Bjärsmyr.