Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

"Ingen risk att vi åker ur"

Våren har inte blivit som Kopparbergs Göteborg FC har tänkt sig, men trots den knackiga våren fortsätter klubben att blicka mot framtiden. – I stort sett alla i vårt lag kan bli landslagsspelare, säger klubbens ordförande Peter Bronsman.

Flest insläppta mål, sämst målskillnad och sist i serien.

Kopparbergs Göteborg FC har haft en tung vår i Damallsvenskan.

Skadorna har avlöst varandra och spelarna och ledarna pratar om missflyt i flera av förlustmatcherna. En annan faktor som nämns är den oerfarna spelartruppen, vars låga snittålder blev ännu lägre i vintras. När flera erfarna spelare lämnade så ersattes de främst med unga talanger, som en del i klubbens uttalade framtidstänk.

– Vi tappade några av våra mest rutinerade spelare och det har märkts av. Vi har inte riktigt fått in spelare som ersatt den rutinen, säger anfallaren Pauline Hammarlund.

Så hur agerar klubben nu?

Från långvarige ordföranden Peter Bronsmans sida är det ingen tvekan. Den långsiktiga satsningen på unga spelare fortsätter.
– Vi satsar framåt för att det ska bli riktigt bra om några år. Att det går lite knackigt för stunden är inget som ändrar på den satsningen nu.

Men går det att blunda för resultaten?
– Nej, men de förändrar inte satsningen. Vår satsning är långsiktig och vi har många spelare som blir bra framöver. Vi kan inte tänka kortsiktigt bara för att vi har förlorat några matcher, säger Peter Bronsman.

Sedan klubben bytte namn och flyttade in till Göteborg 2004 har man inte slutat sämre än sexa i tabellen. För fem år sedan vann KGFC sitt andra raka cupguld och ett år senare blev det kvartsfinal i Champions League. Då innehöll truppen flera landslagsklassiga spelare, men inte heller med ett mer stjärnfyllt lag nådde man ända fram, poängterar Peter Bronsman. Klubben saknar fortfarande ett allsvenskt guld.

– Vi har provat allt innan också. Vi har haft etablerade stjärnor men inte lyckats fullt ut ändå. För Göteborgsfotbollen och tjejernas skull får vi inte börja tänka om nu. Många av våra spelare kommer att gå vidare till ännu högre nivåer och vi hoppas att många kan nå landslaget.

Hur är utvecklingsmiljön för spelarna när situationen ser ut som den gör?
– Den är inte bra självfallet, men sysslar man med fotboll kan man inte vara så naiv att bara ställa ut skorna och tro att man ska vinna varje match. Man lär sig av motgångar också.

Kan den här situationen påverka attraktionskraften kring klubben?
– Det hoppas jag verkligen inte. Att vi har några tuffa månader tror jag inte påverkar synen på klubben. Om man ligger i botten under flera års tid påverkar det så klart, men det här är första gången på bra många år.

Två av lagets nuvarande nyckelspelare är mittfältaren Elin Rubensson och anfallaren Pauline Hammarlund, som ingår i Pia Sundhages landslag. Om tre veckor spelar de EM med Sverige. Kan klubben behålla den typen av spelare när laget ligger i botten?

– Det får du fråga dem självfallet, men det är sådana spelare vi vill ha. De är inte lastgamla heller utan det finns utvecklingsmöjligheter, säger ordföranden.

Ambitionen är alltså att hitta en truppbalans mellan unga talanger och etablerade spelare som håller landslagsnivå. I nuläget är det inte aktuellt att plocka in fler spelare i den senare kategorin.

– Vi vill verkligen ge tjejerna chansen. Om vi skulle börja värva en massa är det inte schyst mot tjejerna vi har nu. De här tjejerna kan utvecklas. I stort sett alla i vårt lag kan bli landslagsspelare, det är jag helt säker på.

Vad är det som driver dig att fortsätta satsa?
– Alla kan inte bara satsa på herridrott. Någon måste ta ett ansvar för att alla duktiga fotbollstjejer i Göteborgsområdet ska slussas in i en hög utvecklingsnivå. Någon måste tro på dem, inte bara i några månader utan i flera säsonger. Det tycker jag att vi gör.

Om ni åker ur då?
– Det är ingen risk, laget är såpass bra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.