Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

BK Häckens Patrik Wålemark och Helsingborgs IF Martin Olsson. Bild: PETTER ARVIDSON
BK Häckens Patrik Wålemark och Helsingborgs IF Martin Olsson. Bild: PETTER ARVIDSON

Ingen Häcken-seger – närmar sig ändå MFF i tabellen

0–0 borta mot Helsingborgs IF.
I och med det resultatet, och en dramatisk vändning av Djurgårdens IF, tog BK Häcken in en poäng på Malmö FF i guldstriden.
– Det går fortfarande att vinna, säger tränaren Andreas Alm.

Ingen Erik Friberg. Mittfältaren, som varit sjuk i veckan, fanns med i BK Häckens trupp till mötet med bottenkämpande Helsingborgs IF, men när startelva och avbytarbänk presenterades syntes hans namn inte till.

Sjukdomen satte stopp. Tungt för BK Häcken. Fribergs passningsspel och temposkötande gör ju så mycket nytta.

Och visst saknades det på Olympias gräs. BK Häcken hade svårt att såga sig igenom ett lågt stående hemmalag under den första halvleken.

De gånger de lyckades saknades den sista skärpan, de sista marginalerna. Viktor Lundberg hade bland annat ett skott i stolpen.

Ett tag såg det faktiskt ut som att BK Häcken skulle förlora matchen. Helsingborgs IF var starkt under slutskedet. Både Pontus Dahlberg och Gustav Berggren tvingades kasta sig för att freda det gulsvarta målet.

– I målchansväg var Helsingborg klart bättre än oss. En, två, tre jättelägen. Det var mycket hjärta både från Pontus och Gustav, säger tränaren Andreas Alm.

Hjärtat gav en poäng. Mötet slutade 0–0.

Andreas Alm: ”Vi hade lätt kunnat förlora i dag”

Tungt för BK Häcken som ett tag såg ut att vara hela elva poäng bakom serieledande Malmö FF i den allsvenska tabellen. Då hade nog guldjakten varit över.

Men så vände Djurgårdens IF 0–2 till 3–2 och besegrade MFF på Tele2 Arena. Allt förändrades.

Nu är BK Häcken bara åtta poäng bakom Malmö FF. Med en match mindre spelad dessutom.

Dramat fortsätter.

– Vi tog in i guldstriden, säger Andreas Alm och ler.

– De (Malmö FF) ledde med 2–0. Vi hade nog inte räknat att vi skulle ta in något när man såg det resultat. Det är många bakom, man kan lika bra komma åtta som man kan komma tvåa. Etta tror jag blir svårt. Malmö har sina matcher hemma och de har sin kvalitet. Vi får kämpa där bakom så gott det går.

Du känner ingen besvikelse över att ni inte vann och tog in fler poäng?

– Det är så svårt att bli besviken på just det när det skiljer så mycket. Det är lättare att bli besviken på de 30 minuterna som vi avslutade matchen med. Vi gjorde tre monsterräddningar framför egen mållinje. Prestationen ja, men resultatet kan jag inte stå här och säga något om. Vi hade lätt kunnat förlora i dag.

Alm fortsätter – med lite Erik Friberg och skadeläge.

– Erik är hemma i Göteborg. Ali Youssef var tillbaka i dag, Leo Bengtsson är tillbaka till nästa match. Jag har sagt att vi behöver alla. Vi jagar ett guld, men om ni tittar på oss är det inte så att ni känner: "Fan, vilket guldlag som sprang därute i dag". Däremot kan vi fortfarande vinna matcher. Och vi behöver inte slå Malmö igen, inte Norrköping igen och så vidare. Det går fortfarande att vinna.

Ja, allsvenskan lever lite till. Lagkapten Rasmus Lindgren avslutar:

– Ska vi vara med längs där uppe måste vi spela bättre än vad vi gjorde sista halvtimmen. Det håller inte att gå ner sig så mycket som vi gjorde där.

Fakta: Så startade BK Häcken

(4–2–3–1): Pontus Dahlberg – Godswill Ekpolo, Joona Toivio, Rasmus Lindgren, Adam Andersson – Daleho Irandust, Gustav Berggren – Patrik Wålemark (Ali Youssef, 72), Viktor Lundberg (Kevin Yakob, 80), Ahmed Yasin – Alexander Söderlund (Johan Hammar, 80)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.