Inga klara svar om målvaktsduellen inför VM

BK Häcken FF:s Jennifer Falk fick chansen i VM-genrepet.
Efteråt hade Peter Gerhardsson svårt att värdera hennes insats.
Förbundskaptenen missade nämligen Norges sista mål.
– Jag har flera månader på mig att se matchen igen, säger han.

ANNONS
|

Tisdagens möte med Norge på Gamla Ullevi var sista landskampen innan det smäller på Nya Zeeland 23 juli: VM-premiär mot Sydafrika i Wellington.

Det kan låta konstigt, men så är det. Inga fler landskamper är inplanerade trots över tre månader till att mästerskapet börjar.

Därav att Jennifer Falk tycker att det var viktigt för henne att få förbundskapten Peter Gerhardssons förtroende just mot Norge.

– Jag känner att det var bra för mig att stå den här matchen. Det var kul att spela. Men det är långt till VM och jättemånga matcher i Häcken fram till dess. Det jag ska fokusera på nu är att bli en bättre målvakt och utvecklas och göra det bra i Häcken. Sedan är det mitt mål att få åka dit för att spela, säger hon.

ANNONS

Jennifer Falk har varit på flera stora mästerskap, men alltid som andremålvakt efter Hedvig Lindahl. Falk har endast spelat en OS-match sedan tidigare.

”Hade varit stort”

Hur skulle det vara för dig med ett mästerskap där du får mer speltid?

– Det hade varit stort. Det är något jag har som mål och har drömt om, säger hon.

Skulle ni målvakter vilja ha en uttalad etta? Så ni vet hur det ligger till?

– Jag kan bara prata för mig själv, men det beror på. Om man är den som är uttalad etta är det klart att det är en trygghet. Men om man inte är det så är det jättejobbigt. Oavsett, den som är bäst ska spela. Hur de vill göra det är upp till dem, säger Jennifer Falk i riktning landslagsledningen.

Förra landskampen, mot Danmark (0–1), stod Zecira Musovic. Förbundskapten Peter Gerhardsson ville efter Norge-matchen inte avslöja exakt hur han värderar målvakterna. Dessutom lyckades han missa Norges 3–3-mål från sin position på Gamla Ullevis avbytarbänk.

– Jag måste se matchen igen. Jag har inte sett sista målet. Vi får se. Jag har flera månader på mig att se de här matcherna och göra en bedömning av spelarna, säger Gerhardsson.

ANNONS

Gerhardsson: Dålig position

Varför missade du sista målet?

– Jag såg inte från min dåliga position. Här blir man ”Di sma under jordi”, svarar Peter Gerhardsson när GP sms:ar honom under kvällen för att få saken förtydligad.

Men att Jennifer Falk stod i det här ”genrepet”, betyder det att du åker till VM med henne som etta?

– Den diskussionen har hållit på hela tiden. Det är jämnt mellan målvakterna. I träningsmatcherna spelar vi olika målvakter. Sedan i mästerskapet ska den bästa stå. Men en annan målvakt kan stå andra matchen om den första gör misstag. Det är egentligen samma uttagning som när man pratar mittbackar eller forwards. Vem det blir som står mot Sydafrika får vi se, säger Peter Gerhardsson.

Jennifer Falk tyckte framför allt att det sista målet var tungt att släppa in – när Norge kvitterade till 3–3 på matchens sista spark efter ett genombrott centralt.

– Den sura känslan sitter kvar, suckar Falk i mixade zonen på Gamla Ullevi.

Vad tänker du om din insats på de mål de gör?

– Det är sista målet som är mest surt. Jag hann inte få ihop benen. De andra var svåra. På första var jag så nära att ta den. Den gick via mitt ben och in. Det var också surt, säger Jennifer Falk.

ANNONS

Peter Gerhardsson om de tre av fyra insläppta mål mot Danmark och Norge som han faktiskt såg:

– Vi är inte nöjda med att ha släppt in tre mål på inspel och inlägg. Det har vi pratat om, och vi har tränat på det. Sedan fotbollen startade har det alltid varit så att det är motståndare som gör mål, inte ytor. Vi måste markera i straffområdet. Där måste vi ta bort spelare. Det har vi inte gjort vid de här tre målen. Då blir vi straffade, säger Peter Gerhardsson.

Jennifer Falk om Gerhardssons analys.

– Jag vet inte exakt hur situationerna uppstod, men vi blev lite isärdragna. Det är svårt att analysera matchen nu. Det är mycket känslor i mig, säger Jennifer Falk.

VM avgörs 20 juli till 20 augusti och Sverige spelar premiär mot Sydafrika den 23 juli. I Sveriges grupp finns också Italien (29 juli) och Argentina (2 augusti).

Återstår att se vem som startar mellan Sveriges stolpar: BK Häckens Jennifer Falk eller Chelseas Zecira Musovic.

FOTNOT: ”Di sma undar jord” är en gotländsk variant på vättar. Det är också ett svenskt musikband som 1985 blev kända med låten "Snabbköpskassörskan", skriven av artisten Tomas Ledin under pseudonymen Jonas Moberg.

ANNONS

LÄS MER:Sverige kryssade i VM-genrepet mot Norge

LÄS MER:Kändes mest som ett test utan värde

LÄS MER:Eriksson: "Man lider med Seger"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS