Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Marcus Jodin, klubbchef i Häcken. Bild: DANIEL STILLER

Ilskan efter seriesegern – anmäler förbundet

Det pågår en dam- och kvalkonflikt i Göteborg.
I centrum: BK Häcken – som nu har anmält Göteborgs Fotbollförbunds tävlingskommitté.
– När du spelar ett spel gör du det efter reglerna som finns. Du hittar inte på nya, säger klubbchef Marcus Jodin.

Den 29 september spelade Häckens damlag 1–1 borta mot Eriksbergs IF. De jublade efter slutsignalen.

Resultatet innebar att laget hade säkrat seriesegern i division 3B och därmed en uppflyttning till division 2.

Trodde de.

När röken från champagnekorkarna hade lagt sig nåddes laget av beskedet att uppflyttningen inte alls var säkrad. Istället skulle de behöva kliva in i ett kvalspel mot det högst placerade behöriga laget i division 3A.

Förvirring uppstod. Besvikelse likaså.

"Ny information från förbundet (kom i fredags). Det verkar vara kval som gäller. Vi utreder det här nu då vi fick andra besked från förbundet i våras", skrev tränaren Erika Faith i ett sms till GP.

LÄS MER: Häcken seriesegrare: "Historiskt ögonblick"

Lite mer än en vecka senare har ingen klarhet retts ut i frågan.

Vad som däremot har hänt är att Häcken har anmält Göteborgs FF:s tävlingskommitté till Göteborgs FF:s styrelse.

De yrkar på att de ska få en plats i division 2 utan kval och hänvisar till det rådande regelverket – alltså tävlingsbestämmelserna.

I kapitel 2 paragraf 9 går det att läsa: "Lag som vunnit sin serie flyttas upp till närmast högre serie om annat ej föreskrivs".

Och något annat föreskrivs inte vad gäller damserierna. Därmed tycker Häcken att saken är solklar, de ska ha sin plats i division 2.

– Att göra en anmälan känns givet eftersom vi ser att vi har på fötterna. När du spelar ett spel gör du det efter reglerna, tävlingsbestämmelserna i det här fallet, som finns. Du hittar inte på nya regler. När vi följer regelboken och säkrar seriesegern räknar vi med att det är klart. Ingenstans går det att hitta något om ett kvalspel. Då måste vi markera och göra en anmälan. Det är orimligt att vi inte ska ha klart för oss vad som gäller, säger klubbchef Marcus Jodin.

"Tryckfelsnisse har varit framme"

Göteborgs FF:s tävlingskommitté är delvis av en annan åsikt.

När GP når ordförande Madelene Ekvall hänvisar hon till ett representantskapsmöte 2017. Där beslutade klubbarna, efter en inskickad motion, att det ska ske ett kval till division 2.

– Det beslutet ligger öppet för alla att ta del av, säger Madelene Ekvall.

I protokollet från representantskapsmöte 2017 står dock inget om kvalspel. Där nämns bara en motion gällande "förslag om förändringar i seriepyramiden för damer".

Informationen har inte heller lagts till i tävlingsbestämmelserna. Varför är oklart.

– Beslutet togs 2017 och skulle in i tävlingsbestämmelserna inför 2019. Vi har haft anteckningar om det, men av någon anledning har det inte kommit med. Tryckfelsnisse har varit framme, säger Madelene Ekvall.

Marcus Jodin igen – nu om beslutet från det där representantskapsmötet:

– 2017 var vi inte på den här nivån. Och vi går inte tillbaka och läser gamla protokoll. Det är tävlingsbestämmelserna som ska gälla. Och eftersom det inte står något där så hävdar vi att vi ska spela i division 2 nästa år.

Felet uppmärksammades faktiskt av Häcken själva – efter det där 1–1-mötet med Eriksberg.

På Göteborgs FF:s hemsida fann de en text, publicerad två dagar innan matchen, där det gick att läsa: "Göteborgs Fotbollförbund har 1 uppgång till division 2. Den platsen tillsätts via kval mellan de två högst placerade behöriga lagen i division 3".

– Vi trodde att det fanns med i tävlingsbestämmelserna. Det är såklart beklagligt att det har blivit såhär, säger Madelene Ekvall.

Förstår du Häckens ståndpunkt i frågan, att det borde vara tävlingsbestämmelserna som ska gälla?

– Det är deras åsikt såklart, det är därför de lämnar in anmälan.

Ekvall fortsätter:

– Vi får se hur styrelsen väljer att behandla det här. Division 2 ägs inte av Göteborg, det är en gemensam serie. Göteborg har bara en uppgång – men två division 3-serier. Det blir svårt att släppa upp Häcken på någon annans bekostnad.

"Damfotbollen får stå tillbaka för slarv"

Så vad händer nu?

Dels kommer Göteborgs FF:s styrelse, som sagt, att behandla ärendet. Exakt när det sker är oklart.

Dels kommer Häcken förbereda sig för ett stundande kval. Det ser ut att bli mot Näsets SK/ IF Väster eller Älvsborg FF.

– Min absoluta tro är att vi kommer spela i division 2 även om vi förlorar kvalet, men vi får spela de här matcherna och visa att vi är det bättre laget. Sedan slätar inte det över den här missen, att damfotbollen får stå tillbaka för slarv, säger Marcus Jodin.

– Vi tycker att det här är dåligt skött. Dels missen att de inte har tagit upp vad som gäller i tävlingsbestämmelserna, dels tidpunkten för när det här förmedlades. Hade det kommit två månader in på säsongen hade vi känt att det var okej. Då hade vi fått förutsättningarna i tid. Men man kan inte komma med ett inspel två dagar innan den avgörande matchen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.