Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ifrågasatt för uttalande om kvinnor och bengaler

Hammarbys tränare menar att bengaler måste bort för att Allsvenskan ska locka fler kvinnor och barn till läktarna.

Hammarby vann övertygande Stockholmsderbyt mot tidigare obesegrade Djurgården under tisdagskvällen. Spelet flöt bra och Bajen reducerade Dif:s anfallsspel till inlägg från långt håll och få antal heta chanser. 

På läktarna blev det dock rejält oroligt. Dels blev en journalist från Tv4-gruppen misshandlad av en supporter som tagit sig in på pressläktaren, och dels bråkade supportrar till de båda lagen inne på arenan innan avspark. 

När matchen sedan väl kom igång tändes det vid ett par tillfällen bengaler på läktarna. Just bengaler talade Hammarbys tränare Nanne Bergstrand om inför matchen i Expressens allsvenska podcast. På frågan om han fruktade någonting inför mötet med Djurgården svarade Bergstrand:

- Att det blir en tretimmarsmatch. Det är inget roligt. För det är inte bra för svensk fotbollspublik, och inte för att locka till sig framtida publik. Om vi vill ha mer kvinnor, och ungdomar och barn på fotbollsmatcherna, så kan vi inte ha bengaler som drar ut på matcherna. 

Att kvinnor och barn inte skulle vilja gå på fotboll på grund av bengaler var något som Svt:s Elena Lövholm reagerade på i sin blogg. Efter derbyt pratade hon med Nanne Bergstrand om hans uttalande om kvinnor och barn kopplat till bengaler. Hon upprepade för honom vad han sagt inför matchen och fick svaret:

– Ja, det har jag sagt. Men den frågan får du ta med ordföranden eller VD:n i föreningen. För den har jag lämnat över till dom.

Nanne Bergstrand får sedan frågan vad han baserar sin tanke om att för att få fler kvinnor och barn till läktarna behöver bengalerna försvinna på.  

– Kvinnor och barn ja. Om vi vill ha fler kvinnor och barn. Så har jag sagt ja, och den lever kvar. Jag känner många kvinnor, jag känner många barn och alla säger likadant.

Han svarar sedan "ja" på frågan om han baserar sitt uttalande enbart på kvinnor han själv träffat.