Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/8

IFK tappade segern – i 91:e matchminuten

Giorgi Kharaishvilis första mål för säsongen såg ut att ge IFK Göteborg en 1–0-seger hemma mot Helsingborgs IF.
Men på tilläggstid kvitterade gästerna.
– Det känns som en förlust, såklart, säger IFK-tränaren Poya Asbaghi.

IFK Göteborgs säsongsstart i allsvenskan är den sämsta på tio år.

Det kändes verkligen som att IFK Göteborg behövde plocka tre poäng när Helsingborgs IF kom till Gamla Ullevi under onsdagen. Jumbon Helsingborgs IF ska tilläggas.

Det började bra. Redan i den elfte minuten kom 1–0.

Sargon Abraham, ett av IFK Göteborgs stora utropstecken den här våren, levererade en suverän genomskärare. Giorgi Kharaishvili blev fri och lyckades, trots en för lång förstatouch förbi Anders Lindegaard och en svår skottvinkel, trycka in ledningsmålet.

Det var Kharaishvilis första fullträff för säsongen. Och en form av revansch efter straffmissen mot Djurgårdens IF senast.

Kharaishvili firade målet genom att springa ut till bänken hämta upp en blå tröja. När han visade upp den för kameran kunde man tyda texten: ”Shakara”. Det var en hyllning till Giorgi Shakarashvili, en 19-årig georgisk fotbollstalang som hittades död i juni.

Målet blev det enda i en ganska händelselös första halvlek.

Abraham hade fint läge

Värt att nämnas är också en farlig nick från Helsingborgs IF, som Giannis Anestis tippade över. Och ett superläge för 1–0-framspelare Sargon Abraham.

Anfallaren tog emot bollen, la den till rätta och tryckte av från en position inne i straffområdet. Dock över.

Så, 1–0 i paus.

– Vi började bra, men det kändes som att vi slog av på takten sista 20 minuterna och bjöd in dem, konstaterade August Erlingmark i Dplay.

Poya Asbaghi tillade:

– Jag tycker vi kontrollerade halvleken ganska bra. Det är på hörnorna de kan hota oss. Vi blev lite stillastående efter målet. Vi får gärna ta upp löpningarna igen.

Helsingborgs IF inledde den andra halvleken piggt. Och tryckte under en period faktiskt ner IFK Göteborg. Det var skott och skott och skott. Bara över dock.

Alhassan Yusuf lyckades bättre för IFK Göteborg. Han träffade stolpen.

1–0-ledningen stod sig länge, länge, länge. Det blev därmed nervigt. Ända till slutet.

– Jag lärde mig någon gång att gör du inte mål när du har klara målchanser så ge du mer syre till motståndet. Precis så det var i dag, säger Poya Asbaghi.

Ett IFK Göteborg som krampade och tröttnade ...

– Jag är helt slut, som Hosam Aiesh konstaterade innan han byttes ut.

... såg dock ut att hålla undan hela vägen ut.

”Högst olyckligt”

Men så i matchminut 91.

En boll spelades fram till inhoppande Assad Al Hamlawi som placerade in 1–1 förbi Giannis Anestis.

En blåvit kalldusch.

Och ett mål som spikade slutresultatet. Det blev 1–1.

– Vi har mycket oss själva att skylla. Hade många lägen att döda matchen, men gjorde inte det. Då räcker med feltouch så har du tappat två poäng, säger Poya Asbaghi och fortsätter:

– Sättet de fick till kvitteringen på är högst olyckligt. Inkast och passning som studsar på oss. Det känns som en förlust såklart. Det var en match där vi helt kontrollerade Helsingborg, säger Asbaghi.

Blåvitt-tränaren menar nu att den största uppgiften för hans lag blir att hantera de mentala påfrestningarna den närmaste tiden.

– Vi har inte fått de poäng vi gärna velat ha i matcherna innan och då blir det lätt hänt att vi tappar spelet vi visade upp i dag. Där blir det viktigt för oss i hela ledarteamet att tydligt visa vad som går fel, säger Poya Asbaghi.

Fakta: Så startade IFK Göteborg

(4–2–3–1): Giannis Anestis – Alexander Jallow, Mattias Bjärsmyr, August Erlingmark, Victor Wernersson – Tobias Sana, Alhassan Yusuf – Hosam Aiesh (Emil Holm, 77), Patrik Karlsson Lagemyr (Adil Titi, 86), Giorgi Kharaishvili (Noah Alexandersson, 83) – Sargon Abraham

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.