Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

IFK släpper helig princip: "Vi får se var det landar"

Jörgen Lennartsson bekräftar valet att frångå varannan-match-principen på målvaktspositionen – och välja Pontus Dahlberg framför Erik Dahlin igen. – I den här matchen kommer Pontus stå. Sedan får vi se var vi landar i den frågan när vi kommer till 1 april, säger IFK Göteborgs tränare.

Då möter IFK Göteborg svenska mästarna Malmö FF i allsvensk premiär på stora Ullevi, en match Jörgen Lennartsson haft som målsnöre i den blåvita målvaktskonkurrens som blev helt öppen efter John Alvbåges flytt till Minnesota United i MLS.

Budet har sedan första träningsmatchen varit att Erik Dahlin och unga löftet Pontus Dahlberg skulle vakta målet varannan gång.

I senaste matchen mot Sirius stod Pontus Dahlberg. Enligt Lennartssons princip var det därför Erik Dahlins tur mot IFK Norrköping på Ullevi i Svenska cupens kvartsfinal på lördagskvällen.

Men icke.

Under fredagsträningen vaktade Pontus Dahlberg målet i ett lag som i övrigt innehöll en del spännande förändringar, en indikation på Blåvitts startelva på lördagen.

– I denna matchen startar Pontus. Sedan får vi se var vi landar framöver, säger Jörgen Lennartsson i samtal med GP efteråt.

Du frångår varannan-match-principen?

– Ja, det gör vi.

Är det ett tecken på att du har valt förstamålvakt?

– Nej, det har vi inte gjort. I den här matchen kommer Pontus stå. Sedan får vi se var vi landar i den frågan när vi kommer till 1 april.

Hur har du resonerat i valet?

– I den här matchen står han för att vi tycker att det är han som skall stå. Sedan får vi se var vi landar i den frågan när det kommer till 1 april, säger Jörgen Lennartsson i solgasset på Ullevi.

Jörgen Lennartsson saknar sin ordinarie vänsterback Scott Jamieson (sjuk) och väljer att ersätta honom med den ordinarie högerbacken Emil Salomonsson. Samtidigt flyttas högermittfältaren Martin Smedberg-Dalence ned på högerbacken. Kvar på bänken blir unge vänsterbackstalangen Edvin Dahlqvist. Lennartsson förklarar hur de har resonerat.

– Det är väl egentligen inte svårare än att det är två stycken spelare som vi helt enkelt tycker är de två bästa ytterbackarna. Inte svårare än så. Emil har spelat vänsterback tidigare i en del matcher. Smedberg har tränat högerback hela säsongen, säger IFK-tränaren.

Speltaktiskt bytter IFK från ett rakt 4-4-2 till ett slags 4-4-1-1, där Mads Albaek blir offensiv mittfältsspets med Abdul Razak och Sebastian Eriksson som balanserande mittfältare.

– Nu har vi en trupp som passar ganska bra för ett sådant spel. Då är det bra att vi plockar upp det och fräschar upp det, motiverar Jörgen Lennartsson.

– Vi hade ett antal matcher förra året när vi spelade med Elias på topp och Sören bakom. Det var egentligen det vi gör nu.

– Om man tittar på försvarsspelet när man pressar högt är det mer 4-3-3 när man pressar lågt blir det 4-4-1-1. 4-5-1 kan det aldrig bli kallat. Då skall man ha tre mittfältare på linje.

– I uppspelsfasen blir det lite andra spelpunkter. Vi spelade så mot AIK borta för två år sedan, när Mads spelade bakom Engvall. Det var väldigt framgångsrikt där.

Att det är Abdul Razak som spelar centralt ihop med Sebastian Eriksson, hur tänker du där?

– Det är väl inte heller så konstigt. Han har spelat där i hela sitt liv.

Och valet av Mikael Boman som forward?

– Han har alla de egenskaper som krävs för att spela ensam forward. Det är inte så svårt val.