Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Jakob Johansson jublar efter kvitteringen.

IFK reste sig efter kallduschen

IFK Göteborg reste sig efter chockstarten – men fick ändå bara en poäng borta mot Gefle. – Ett steg i rätt riktning. Men vi tänker inte lägga oss ner och jubla över en poäng här, säger tränaren Mikael Stahre.

Det föll ett göteborgskt regn över ocharmiga Strömvallen och termometern visade tre plusgrader. Gefles Simon Lundevall tyckte inte att det räckte. Utan han bestämde sig omgående för att leverera en kalldusch till. Han drog på ett mäktigt långskott efter 50 sekunder som betydde 1–0.

– Det kändes maktlöst, på något sätt. Man fick försöka intala sig att det inte hände, och istället bara fortsätta att köra på, säger IFK:s mittfältare Jakob Johansson.

Mikael Stahre:

– Ibland när man får en dålig start i matcher kan man få en känsla att det snart kommer att ringa. Men ett mål i baken efter 50 sekunder … Det är inte ens en dålig start, det är bara otur. Den starten kunde ha satt krokben för oss, men jag tycker att vi repade oss ganska snabbt.

Det var inte så att IFK Göteborg därefter radade upp heta målchanser eller spelade någon sorts sambafotboll. Men långa stunder såg det faktiskt bättre ut än i de senaste matcherna.

– Definitivt ett steg framåt. Vi åker inte hem och är nöjda med en poäng, det ska ingen tro, men vi hade bättre rörelse och passningsspel i dag – och vi skapade fler chanser. Och jag borde ha satt din någon av dem, säger Sam Larsson.

Men kvitteringen dröjde till prick en timme. Då höll sig Jakob Johansson, som kom med ovanligt mycket i det offensiva spelet, framme på en retur efter skott från Robin Söder.

– Jag tycker att vi borde ha gjort ett mål redan i första halvlek, och då vet man aldrig hur det här hade kunnat sluta. Fast det är lätt att stå här efteråt och spekulera, säger Jakob Johansson.

IFK:s nya uppställning, 4–5–1 och med en innertrio på mittfältet bestående av Jakob Johansson, May Mahlangu och Gustav Svensson, lär få fler chanser.

– Med May på planen i den rollen fick vi in en annan spelartyp, och det gav hela anfallsspelet en ny dimension. Jag tycker att det såg spännande ut, det här, säger Jakob Johansson.

Mikael Stahre:

– Jag tycker att vi var lite bättre och att vi borde ha vunnit. Fast med den uppförsbacken vi fick … den är inte liten, direkt … så kanske det är okej med en pinne.

Ja, det är det faktiskt. För i 86:e minuten kom Gefles inhoppare Dardan Mustafa helt fri efter att Mattias Bjärsmyr gått bort sig. Skottet smet någon decimeter utanför.

– Jag har sett alla IFK Göteborgs matcher i år. Och jag vill påstå att detta är deras bästa match den här säsongen, säger Gefles tränare Roger Sandberg.

MATCHFAKTA

Gefle-IFK Göteborg 1-1 (1-0)

Mål: 1–0 Simon Lundevall (1), 1–1 Jakob Johansson (61).
Varningar: IFK Göteborg: Ludwig Augustinsson, Adam Johansson.

Bollinnehav: Gefle 44 %, Blåvitt 57% Hörnor: Gefle 5, Blåvitt 9
Domare: Mohammed Al-Hakim, Köping
Publik: 3 091


Blåvitts tre i topp:
3 p. Jakob Johansson
Slitvargen slet som vanligt - men var också IFK:s mest konstruktive spelare.
2 p. Sam Larsson
Kom igång efter en trög start och var ständigt farlig med sina påhitt ute på kanten.
1 p. Kjetil Waehler
Norrmannen har lyft sig från förra säsongen och ger trygghet i försvarsspelet.


Blåvitts lag:
Marcus Sandberg – Adam Johansson, Mattias Bjärsmyr, Kjetil Wähler, Ludwig Augustinsson – Emil Salomonsson (Malick Mané 75), Gustav Svensson, May Mahlangu (Joel Allansson 87), Jakob Johansson, Sam Larsson – Robin Söder.

NÄSTA OMGÅNG
Lördag
16.00: Kalmar-Norrköping
Söndag
15.00: AIK-Mjällby
17.30: Gefle-Elfsborg
17.30: IFK Göteborg-Örebro
Måndag
19.00: BP-Helsingborg
19.00: Malmö FF-Halmstad
19.00: Åtvidaberg-Häcken
19.05: Falkenberg-Djurgården

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.