Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

IFK nafsar MFF i hälarna

Sveriges bästa lag genom tiderna mot Sveriges bästa lag genom tiderna.

Vilka som är de mest meriterade allsvenska lagen genom tiderna råder det ingen tvekan om. Stockholmare må försöka kaxa sig och Norrköping är inte alls dåliga, men när det handlar om totala meriter finns det bara två lag att välja mellan: IFK Göteborg och Malmö FF.

Men vilket av dem är egentligen bäst? Bägge har vunnit SM-guld 18 gånger var. Egentligen har vi vunnit 21 gånger, säger MFF. Laget vann serien fem år i rad 1985-1989 men på den tiden hade man slutspel efter grundserien och bara två av åren lyckades malmöiterna vinna också detta. Spelar ingen roll, säger IFK:aren det gäller att hålla hela säsongen ut.

MFF har 14 cuptitlar, dubbelt så många som Blåvitt. Äsch, invänder IFK:aren: MFF har inte vunnit cupen sedan 1988/89. IFK vann både 2013 och 2015.

Sen var det Europaspelet. IFK Göteborgs supportrar tvekar inte: Uefa cup-vinsterna 1982 och 1987 slår allt andra svenska fotbollslag någonsin åstadkommit och sen har vi semifinalen mot Barcelona i Europacupen 1986 och fyra gruppspel i Champions League.

Uefa-cupen? en turnering för ligornas förlorare, invänder MFF:aren. Malmös final 1979 i den finaste av alla cuper, Europacupen är det bästa ett svenskt klubblag någonsin åstadkommit, hävdar Malmöiten.

Tjôta. Ni förlorade faktiskt den finalen, kontrar IFK:aren.

Det finns dock en sak som det är svårt att ha olika uppfattningar om. Sedan 2012 toppar MFF maratontabellen. Tabellen är en sammanställning av alla matcher som spelats i Allsvenskan sedan starten 1924/25. När säsongen inleddes i år hade MFF samlat ihop 3324 poäng. IFK hade 3312. Inför onsdagens match har MFF 3333 och IFK 3320. Efter nästan 2000 matcher vardera i Allsvenskan skiljer det alltså bara 13 poäng.

Peter Lindegren, ordförande i supporterklubben Änglarna, det ska väl inte vara omöjligt att ta in?

– Det ska vara görbart. Svårt i år kanske men får vi bara nästa säsong också ska vi nog komma ikapp och gå förbi.

Fotnot: Poängen är omräknade efter principen 3 poäng för seger.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.