IFK-ledningen bryter tystnaden om framtidsdokumentet: "Vi står fullt bakom Jörgen"

ANNONS
|

I tisdags presenterade IFK Göteborgs styrelse ett dokument om hur föreningen skall drivas framöver. Därefter stängde de av telefonerna. Nu är de påslagna igen. GP har talat med ordföranden Frank Andersson, kassören Jakob Andreasson, sportchef Mats Gren och styrelseledamoten Mikael Kjellström.

Frank Andersson, budgeten minskas – ändå skall ni vara med i toppen. Hur hänger det ihop?

– Vi tycker ju att vi har en bra akademi, den kan säkert bli bättre. Vi har fått fram ett antal spelare nu. Ibland får vi kritik att vi inte får fram tillräckligt bra spelare. Tanken är att vi skall satsa ännu mer på vår akademi.

ANNONS

Jakob Andreasson, hur mycket mindre är spelarbudgeten för nästa år?

– På den frågan tänker jag ge dig det tråkiga svaret att vi inte vill berätta hur mycket det handlar om. Den minskning vi gör kommer inte försvåra vårt arbete att ha en av de mest slagkraftiga trupperna i allsvenskan.

Om vi tittar på driftunderskottet, når ni noll redan i år?

– Resan mot noll är ganska lång. Däremot måste man säga att vi har haft ett för stort driftunderskott under många år. Att nå till noll är inte helt realistiskt, inte de närmaste åren.

Mats Gren, kommer ni förlänga alla avtalen?

– Precis hur det där ser ut vill jag inte kommentera. Jag har varit igång med den här processen ett längre tag, i vilken region vi ungefär kommer landa. Vill de förlänga? Vill de avvakta? Innan jag visste hur budgeten ser ut för 2018 var det svårt att komma igång.

Nu vet du. Vad säger du om budgeten?

– För mig är den helt okej. Precis vad det är för siffror vill jag självklart inte gå in på.

Ge exempel på spetsspelare, kulturbärare och akademispelare?

– Kulturbärare vill man självklart ha någon som har anknytning till IFK sedan en längre tid. Spetsspelare kan vara en sådan också. I bästa fall är det två eller tre som är både kulturbärare och spetsspelare. Sådana som vi anser skall bära laget, både kvalitets- och karaktärsmässigt. Akademispelare måste visa upp sig och ta chansen. Vi har Pontus, August, ”Paka”, Billy (Nordström) är utlånad. Vi har tagit upp några, som Edvin Dahlqvist, Måns Saebbö. Han har blivit skadad. Det finns en del som är väldigt intressanta. Tom Amos har tränat en del med A-laget.

ANNONS

Kommer det bli ett uttalat antal akademispelare i A-truppen?

– Vi vill inte lägga fast att vi skall ta upp en, två, tre eller fyra per år. Vi måste se till att de vi plockar upp de som håller nivån. Det viktigaste för oss är att vi spetsar till utbildningen på våra ungdomar. Men kanske i snitt två per år. Det beror på killarnas kvalitet.

Mikael Kjellström, hur ser rekryteringen av klubbdirektör ut?

– Vi har en arbetsgrupp från styrelsen bestående av Mats Engström, Mats Ahdrian, Anna Axvi och jag. Vi är i fas 1, där det handlar om att hitta strukturerna. Förhoppningsvis blir vi klara under hösten. Mer har vi inte gjort.

”Även A-lagets tränare deltar i vissa frågor” står det. Varför nämns inte Jörgen med namn?

Frank Andersson igen:– Det vet faktiskt inte jag. Jag reflekterade inte över det. Det var inte någon tanke från vår sida att inte skriva med det. Jag förstod i efterhand att det har tolkats.

Mats Gren, enligt Lennartsson ligger förhandlingarna på is. Vem tränar IFK Göteborg nästa säsong?

– Jag vill inte gå in mer på den frågan. Det var varit mycket fram och tillbaka. Jag har en ständig diskussion med Jörgen, men precis hur det ser ut nu vill jag inte gå in på. Vi behöver lugn och ro. Vi står fullt bakom Jörgen. Han har fortfarande vårt fulla stöd.

ANNONS

Jörgen säger också att han inte alls har varit delaktig i processen, vilket han var när ”IFK-modellen” togs fram för drygt två år sedan. Och läste om innehållet på hemsidan. Varför har ni inte lyssnat till A-lagstränaren?

– Det där blev ju fel. Jag sade att jag kommer ut till spelargruppen och tar en genomgång innan träningen, sedan fick jag inte dokumentet av styrelsen förrän fem i halv elva. Träningen började halv. Pressreleasen gick ut under träningen. Det blev lite snett. Samtidigt var det inte banbrytande saker det handlade om.

ANNONS