IFK Göteborgs hedersordförande Gunnar Larsson avliden i covid-19

Under nästan 20 år ledde han IFK Göteborg till Europa-framgångar och mängder av SM-guld. Nu har klubbens mångårige ordförande Gunnar Larsson avlidit i covid-19. Han blev 80 år gammal.
– Hela IFK Göteborg är i sorg, säger klubbens nuvarande ordförande Mats Engström.

ANNONS

Gunnar Larsson var en symbol inom Göteborgsidrotten och drev under sina två decennier som ordförande för IFK Göteborg klubben från att stå vid ruinens brant till Sverige-dominans på 90-talet och dubbla Uefa cup-guld på 80-talet.

Han var även ordförande för Riksidrottsförbundet i fyra år och ordförande i kommunfullmäktige i Göteborg för Socialdemokraterna.

Gunnar Larsson avled under måndagsmorgonen i covid-19 och hade sin fru och två av sina fyra barn vid sin sida när han gick bort.

GP har varit i kontakt med Gunnar Larssons fru Maria.

–  Vi fick komma in till honom på sjukhuset och han var glad att vi kom. Han var glad över deras närvaro. Vi satt med honom vid sista andetaget, säger hon.

ANNONS

När GP når Mats Engström, IFK Göteborgs nuvarande ordförande, konstaterar han:

– Hemskt tråkiga nyheter. Det är djupt tragiskt. Hela IFK Göteborg är i sorg. Våra tankar går framförallt till de anhöriga, familjen i första hand.

Vad kände du när du mottog beskedet?

– Jag har haft kontakt med Gunnar under hela året. Nu senast i samband med att han fyllde 80. Då kändes det som att han var pigg och såg fram emot en ny säsong.

Mats Engström pausar.

– Det här är skit rent ut sagt. Det kändes fortfarande som att han hade många år kvar att ge.

Gunnar Larsson låg inlagd på sjukhus i en veckas tid där han vårdades för covid-19 innan han gick bort. Den 29 mars fyllde han 80 år och även om han inte kunde firas på plats av nära och kära så var det många som uppmärksammade honom på födelsedagen.

– Många uppmärksammade honom så gott det gick. Han fick en bra 80-årsdag. Vi satt hemma och åt vår middag och han pratade mycket i telefonen den dagen, säger Maria.

GP pratade också med honom i samband med 80-årsdagen.

– Jag är helt överrumplad över alla gratulationer som kommit. Det har varit från hela gänget vet du, Torbjörn (Nilsson) och Stickan (Stig Fredriksson) och allihop. Jag fick en fantastisk upplevelse för alla barn och barnbarn var på skärmen samtidigt i små rutor. Jag vet inte hur de lyckades, men jag fick till och med en sång där. Så jag fick dem samlade ändå, sa han då.

ANNONS

Redan då så oroade han sig över coronaviruset och hans egna utsatthet för det.

– När man är äldre är man ju i riskzonen mer än ni unga. Jag håller mig mest hemma, men tar promenader runt kvarteret i alla fall. Och så har vi en stuga i Delsjökolonin som vi har varit i. Där är det otroligt fint och lyssnar man ordentligt så kan man höra dem på Kamratgården också.

Gunnar Larsson med Martin Dahlin 1997.
Gunnar Larsson med Martin Dahlin 1997.

Gunnar Larsson lämnar efter sig frun Maria och fyra barn.

Engström: "Han har alltid varit där"

IFK Göteborgs nuvarande ordförande Mats Engström sörjer sin företrädare.

– I ett större perspektiv har Gunnar varit en av Sveriges största idrottsledare genom tiderna. Sedan har hela han personifierat en stor del av IFK Göteborgs framgångsrika historia. Utan Gunnar hade vi aldrig lyckats med den bedriften man gjorde med två Uefa-cupguld och en topplacering i Sverige, säger Mats Engström.

Pratade du mycket med honom när du klev in som ordförande?

– Ja, vi har haft kontakt från och till. Jag gratulerade honom i samband med hans 80-årsdag och jag minns att han skickade ett grattis-sms och var glad när jag hade accepterat nomineringen till ordförande för ytterligare en period, så jag har alltid känt ett stort stöd från Gunnar. Han har alltid varit där för mig.

ANNONS

Hur stort tomrum lämnar han efter sig?

– Väldigt stort. I mångt och mycket driver man föreningen i samma ambition och tecken som han själv gjorde. Vi hoppas kunna leva upp till de förväntningar som finns kring oss och fortsätta det verk som han startade.

IFK Göteborg flaggade på halv stång under måndagseftermiddagen.

IFK Göteborg flaggar på halv stång.
IFK Göteborg flaggar på halv stång. Bild: Linus Petersson
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS