IFK Göteborg föll i Billborns debut – efter jättebjudning

IFK Göteborg hade fyra mardrömsminuter på Finnvedsvallen.
Den allsvenska återstarten startade tungt. IFK Värnamo vann matchen med 2–0.
– Jag trodde inte vi skulle vinna 18 matcher när jag kom in, säger Stefan Billborn efter matchen.

ANNONS
|

Sommaruppehållet är över och allsvenskan är i gång igen.

I återstarten ställdes IFK Göteborg mot IFK Värnamo på Finnvedsvallen. Matchen var den första för Blåvitts huvudtränare Stefan Billborn och assisterande Joachim Björklund.

Tränarduon fick inte med sig tre poäng i debuten. Efter en mållös första halvlek lyckades Värnamo göra två mål på fyra minuter. 2–0 blev matchens slutresultat.

Stefan Billborn: ”För jävligt att förlora”

På presskonferensen efter matchen är Stefan Billborn samlad – men förståeligt nog missnöjd över att lämna Värnamo med noll poäng.

– Det är väldigt tydligt vad vi måste jobba med och det är ganska mycket. Sedan får man nysta lite och se var man ska börja. Men det är för jävligt att förlora och klart att det inte känns bra, men som tränare och grupp måste vi vara konstruktiva. Jag trodde inte att vi skulle vinna 18 matcher när jag kom in, säger IFK-tränaren.

ANNONS

Han fortsätter:

– Att förlora hör till. Det som är det viktiga för mig är att titta på varför vi förlorar. Det handlar inte om att vi inte vill spela fotboll eller att killarna inte springer och kämpar. Det handlar om att vi är lite sköra. Det är min känsla som kommer utifrån.

Stefan Billborn fick inte med sig några poäng i debuten.
Stefan Billborn fick inte med sig några poäng i debuten. Bild: JONAS LJUNGDAHL

Mållös första halvlek

Första halvlek var länge jämn och saknade klara målchanser.

IFK Göteborg var rejält nära att bli straffade efter slarvigt spel från både Elis Bishesari och Kolbeinn Thordarson i den 22:e minuten. Värnamo-spelaren Johnbosco Kalu rundade målvakten, som var långt ute – men sköt över öppet mål.

Blåvitt växte in i halvleken och tog över matchen. Den farligaste målchansen kom från Arbnor Mucolli som träffade stolpen. Kolbeinn Thordarson var nära att förvalta returen.

Billborn är både nöjd och missnöjd med första halvlek:

– Första 15 ser ut som en omstartsmatch med mycket bollbyten, det går fram och tillbaka. Sedan är vi bra mellan 15 och 45, säger han och fortsätter:

– Vi får bett i vårt höga försvarsspel och vinner mycket bollar. När vi tappar bollen kan vi ta tillbaka den igen och då får vi betalt för att Värnamo är markeringsinriktade och vi får springa på dem. Men vi saknar kvalitet när vi hamnar med bollen framför deras backlinje. Vi vågar inte driva bollen tillräckligt länge utan slänger bort den och är oprecisa i avsluten.

ANNONS

Mardrömsminuter för IFK Göteborg

Värnamo tog ledningen i den 54:e minuten. Målet gjordes efter en jättebjudning från Bishesari. Kalu tog revansch på sig själv efter det missade läget i första halvlek och snodde bollen vid målvaktens fötter och gjorde sedan 1–0.

Bara några minuter senare utökades siffran till 2–0.

Då var Kalu nära att bli tvåmålsskytt – men Bishesari stängde till. Dock var Ajdin Zeljkovic pigg på returen och lyckades sätta in Värnamos andra mål.

– Det är mycket mentalt för oss efter 1–0. Det största problemet vi har är att Värnamos chanser, utan att ta någonting från dem, är en produkt av att vi har ett dåligt anfallsspel snarare än ett dåligt försvarsspel. Vid den stora chansen i första halvlek slår vi en 35-metersboll rakt in i mitten på en felvänd spelare som är 1,60 lång. De bryter – bara där måste man bli bättre på att värdera, säger han och fortsätter:

– Det som händer efter 2–0 är att vi blir väldigt långa och de spelar väldigt smart och ligger rätt och väntar. Vi börjar spela alldeles för långa passningar och vågar inte driva bollen. De får presstrigger på massa passningar som de kan gå in och bryta framför.

Blåvitt ställs mot Hammarby i nästa match. Den spelas nästa måndag på Tele2 Arena, avspark 19:00.

ANNONS

Så startade IFK Göteborg mot IFK Värnamo (4–3–3):

Elis Bishesari – Thomas Santos, Gustav Svensson, Sebastian Hausner, Oscar Wendt – Arbnor Mucolli, Kolbeinn Thordarsson, Sebastian Ohlsson – Oscar Pettersson, Gustaf Norlin, Paulos Abraham

LÄS MER:Experterna om att Stefan Billborn tagit över IFK Göteborg

LÄS MER:IFK-spelarna berättar: Så är intrycken efter tränarbytet

LÄS MER:Profilerna avslöjar – vem är Stefan Billborn?

LÄS MER:Malick Yalcouyé tokhyllas av spelarna i IFK Göteborg

LÄS MER:Hussein Carneil öppnar upp om tiden efter operationen

ANNONS