IFK Göteborgs spelare sänker lönerna

Spelare, ledare och anställda i IFK Göteborg sänker lönerna. Detta för att “bidra till klubbens överlevnad”, det skriver klubbdirektör Max Markusson på klubbens hemsida.
– Vi tyckte att det kändes rätt att kunna hjälpa klubben, säger Blåvitt-anfallaren Robin Söder.

ANNONS
|

Coronakrisen slår hårt mot idrottsföreningar runt om i landet.

IFK Göteborg har tidigare permitterat spelare och personal och även sagt upp personal. Nu har man beslutat om ett nytt steg: spelare, ledare och personal sänker lönerna.

Klubben skriver på sin hemsida att beslutet är taget gemensamt och att “alla har fått ta ställning och genom ett aktivt val satt klubbens framtid i första rummet” och att lönesänkningarna görs för att “bidra till klubbens överlevnad”.

– Vi har hela tiden följt med i utvecklingen och vidtagit en hel del åtgärder. Nu tar vi nästa steg om man kallar det för det. För att uppnå de besparingsmål som vi har för att säkra ekonomin så har vi haft en diskussion om lönesänkning för spelare, ledare och övrig personal, säger klubbdirektören Max Markusson.

ANNONS

Enligt GP:s uppgifter sänker spelarna sin lön med 5,5 procent.

LÄS MER:IFK Göteborgs Noah Alexandersson är redo att flytta – och flyga

Hur många är det som går ner i lön?

– Hela sporten, givetvis. Spelare och ledare och de som är nära sporten. Sen får vi se lite efter första hemmamatchen och första bortamatchen och bedöma hur mycket folk som behövs. Även fast det blir spel utan publik nu så är det ett antal personer som får kliva fram nu.

Hur länge gäller lönesänkningen?

– Vi får ta det lite dag för dag. Vi kan säga att det är tills vidare. Alla är införstådda med vad som behövs göras för att vi ska klara årets resultat och vårt eget kapital. Vi är väldigt måna om att fortsätta den ekonomiska utveckling som vi hade förra året.

Robin Söder: “Inga konstigheter”

När GP når IFK Göteborgs Robin Söder berättar om spelarnas acceptans för en lönesänkningen.

– I och med världsläget och att vi måste spela utan publik så innebär det ett ekonomiskt tapp för klubben och då tyckte vi också att kändes rätt att kunna hjälpa klubben och på något sätt tror jag att den här lösningen blir bra för alla. Vi står enade som förening, säger Robin Söder.

Var det ett svårt beslut att ta?

ANNONS

– Nej, jag tror alla verkligen förstår situationen för klubben. Det var inga konstigheter. Alla spelare vill hjälpa klubben.

Robin Söder.
Robin Söder. Bild: CARL SANDIN

Söder berättar att spelarna haft en gemensam dialog och tillsammans kommit fram till att gå med på att sänka sina löner.

Hur mycket har ni sänkt era löner med och har ni alla procentuellt sänkt era löner med lika mycket?

– Som med alla avtal som är skrivna får vi inte diskutera några siffror oavsett om det gäller kontraktet eller den här biten så jag får hänvisa alla de frågorna till Pontus (Farnerud) och Kennet (Andersson), säger Robin Söder.

I och med att den allsvenskan premiären närmar sig går spelare och ledare gå upp i full arbetstid igen och då väljer man alltså att sänka lönerna. Klubben skriver att “för de vars arbete inte kräver full tid på grund av det nya regelverket gäller fortsatta permitteringar i olika omfattning”.

IFK Göteborg inleder allsvenskan på söndag med match mot Elfsborg.

LÄS MER:Superguide: Här är allt du behöver veta inför premiären

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS