IFK Göteborgs segersvit bruten – tappade poäng mot Djurgården

IFK Göteborg tappade ledningen på Gamla Ullevi i andra halvlek. Men 1-1 mot Djurgården gör att Blåvitt kliver upp i tillfällig serieledning i allsvenskan.
– Hade vi fått den frågan innan allsvenskan att ta tio poäng på fyra matcher så hade vi tagit det, säger tränaren Mikael Stahre.

|

Två poängstarka lag drabbade samma på Gamla Ullevi i fjärde omgången: IFK Göteborg med tre raka segrar, Djurgårdens IF med två segrar och en förlust.

Och Blåvitt – där tränaren Mikael Stahre bänkade Oscar Vilhelmsson och startade succéinhopparen från Häckenderbyt Gustaf Norlin – är fortfarande obesegrade efter fyra spelade matcher. Just nu leder IFK allsvenskan på tio poäng med en match mer än Hammarby på nio poäng.

1-1 inför 16 170 åskådare, två klackar som öste på i vårsolen och en dramatisk och intensiv kamp. I huvudrollen just Gustaf Norlin som gjorde Blåvitts enda mål.

– När det kom till minut 60-70 kände jag att bensinen började ta slut, men innan dess tycker jag inte det. Vi mötte en bra motståndare, och blev lite mer utdragna i andra halvlek, säger Mikael Stahre.

Redan efter 40 sekunder var det ytterst nära att hemmapubliken fick explodera: matchens lirare Hosam Aiesh tog sig fram till höger, inlägget nådde Tobias Sana men nicken i öppet läge gick utanför.

Efter en kvart tvingades Djurgården till ett tidigt byte: centrala mittfältaren Rasmus Schüller klev av med lindat lår för att ersättas av Emmanuel Banda. En tung skadesmäll för bortalaget.

Djurgården hade ett spelmässigt övertag, men utan att hota IFK vars försvarsblock var kompakt. Framåt hotade hemmalaget med omställningar via Aiesh på högerkanten vars inlägg ledde till hörnan som Norlin nickade in 1-0 på.

– Kandidat till årets fulaste mål eller? skojade Norlin i halvtidsintervjun med Discovery.

Efteråt utvecklade han för GP:

– Ett riktigt jävla skitmål, men de ska göras de också. Det var skönt!

Årets fulaste?

– Än så länge! Vi får väl se, förhoppningsvis kommer det något ännu fulare så slipper man den trofén.

Var det verkligen så fult?

– Jag vet inte. Det kändes riktigt fult när jag gjorde det, säger Gustaf Norlin.

Svensson nära 2-0…

Därefter tog Blåvitt över matchen och tryckte tillbaka Djurgården. Gustav Svensson var nära att trycka in tvåan efter en halvtimme.

1-0 stod sig hela första halvlek, men lite drygt tio minuter in på andra kom kvitteringen då Djurgården hittade in bakom Blåvitts backlinje för första gången: Hampus Finndell stod för den känsliga lyftningen, Joel Asoro för löpningen, nedtagningen på bröstet och avslutet i mål. Målvakten Warner Hahn kom ut snabbt men var chanslös.

Blåvitt saknade inte chanser att göra 2–1 – men Norlin sköt över i öppet läge efter förarbete från Tobias Sana.

20 minuter från slutet gjorde Djurgårdstränarna Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf ett trippelbyte, där stjärnorna Sead Haksabanovic, Magnus Eriksson och Asoro klev av. Effekt uteblev dock.

Mikael Stahre tog ut Norlin kvarten från slutet, och bytte in Oscar Vilhelmsson. Inte heller det bytet gjorde någon skillnad, men Gustaf Norlin var nöjd med sin insats och platsen i startelvan.

– Det var kul! Jag har inte fått göra det hemma här med publik. Det var gött att kliva ut till Joel Almes fina toner. Fantastiskt!

Efter att han byttes ut fick han kramp.

– Jag behövde lite hjälp där… Det får bli en liter vatten till innan nästa match.

Salt säger de är bra.

– Ja, men då spyr man väl istället.

Djurgården hade två chanser på tilläggstid att göra 2-1, men inhopparen Emmanuel Banda volleysköt långt utanför med snudd på öppet mål. Sedan var det Victor Edvardsens tur att placera bollen utanför från nära håll, och matchen slutade oavgjort.

– Det är två välorganiserade lag med många stabila spelare och en jämn match. Vi hade kunnat vinna, Djurgården hade kunnat vinna, nu blev det oavgjort, det kan vi leva med, säger Mikael Stahre.

Gustaf Norlin om det oavgjorda resultatet:

– Nu när man har landat lite är det väl rättvist med 1–1. Jag tycker att vi var bättre i första, de i andra. Sedan är det klart att vi vill ha mer, speciellt här hemma. Men skulle någon ha sagt att vi skulle ha tio poäng efter fyra matcher på förhand så hade vi förmodligen tagit det.