IFK Göteborgs förlustrad – längsta på över tio år

Det enorma läktarstödet hjälpte inte. IFK Göteborg föll borta mot IF Elfsborg (0–1). I och med det har laget nu fyra raka förluster i allsvenskan. En så mörk resultatrad har de blåvita inte haft sedan 2011.
– Vi är i ett kritiskt läge, inget att snacka om, säger tränaren Mikael Stahre.

ANNONS
|

Tre raka förluster, en poäng från kvalplats ... Trots IFK Göteborgs utsatta läge åkte över 4 000 blåvita supportrar till Borås för fredagskvällens möte med IF Elfsborg.

De sjöng, de skrek och de vecklade ut banderoller. ”När tiden är svår står vi här ändå och vi krigar på för vårt IFK”.

På planen tänkte ett blåvitt lag försöka suga i sig stödet och förvandla det till fotbollsenergi.

– Det här är fotboll på riktigt, jag hoppas vi kan vara lika bra, konstaterade tränaren Mikael Stahre och tryckte på taktiska instruktioner som att ”Sitta ihop” och ”Springa utav helvete”.

Och ja, IFK Göteborg kom ut bättre den här kvällen jämfört med tidigare kvällar i år. De släppte inte in ett enda mål under den första kvarten, bara en sådan sak.

ANNONS

Det var dock nära.

14:e matchminuten: Simon Strand med inlägget, Per Frick med nicken. Den gick så tätt över att det var några på läktarplats som började ropa på mål.

IF Elfsborg kändes också som det starkaste laget inledningsvis. Fler målchanser skapades. Till slut kom också målet.

Det föranleddes av att Alexander Jallow var nära att bredsida in ett självmål från nära håll. IF Elfsborg fick hörna. Johan Larsson slog, Giannis Anestis boxande undan. Dock inte bättre än att bollen landade framför fötterna på Jeppe Okkels. IF Elfsborgs nummer 19 fick stå helt fri i straffområdet och kunde lugnt skjuta in 1–0.

Nästan 40 minuter hade spelats då. Resultatet stod sig halvleken ut.

”Superettan, här kommer Blåvitt”, hördes från IF Elfsborg-klacken när pausvisslan ljöd.

– Självklart surt att komma i underläge med 1–0. I den fasen, det är klart att de hade chanser, men det drällde inte av dem, säger Mikael Stahre.

Dubbla skador i andra halvlek

IFK Göteborg gjorde ett byte ganska omgående i den andra halvleken. Kevin Yakob lämnade planen, han såg ut att vara skadad. Hosam Aiesh kom in i hans ställe.

Även Bernardo Vilar tvingades lämna planen. Mittbacken stoppades från fortsatt spel av läkarna på plats efter en smäll mot huvudet. Tungt för IFK Göteborg som redan brottas med en hel del skadebekymmer.

ANNONS

Vad gäller de fotbollsmässiga händelserna på plan så kan de sammanfattas med att IF Elfsborg var mycket närmare 2–0 än vad IFK Göteborg var 1–1. Jeppe Okkels hade till exempel en distansprojektil i stolpen.

Blåvitt skapade ingenting. Deras första skott på mål kom faktiskt först efter drygt 75 minuter ...

Matchen slutade, fullt rättvist, 1–0 till IF Elfsborg.

– Ser man det som en helhet så var IF Elfsborg klart bättre än IFK Göteborg. Ser man till spelet och statistiken var det en förlust som var mer än 1–0, det måste man vara ärlig att säga. Samtidigt var vi med i matchen till domaren blåste av, säger Mikael Stahre.

Han fortsätter:

– Jag tycker att vi var svaga, gjorde många bolltapp och för många dåliga individuella prestationer med bollen.

– Uppenbart har vi mycket saker att jobba med.

0–1-resultatet innebär att IFK Göteborg nu har fyra raka förluster i allsvenskan. Senast de blåvita hade det var 2011.

Då inledde laget säsongen med Örebro SK (0–1), BK Häcken (1–3), Helsingborgs IF (1–2) och AIK (0–2). Nu har de tvingats rada upp AIK (1–3), Hammarby IF (0–3), Kalmar FF (0–2) och IF Elfsborg (0–1).

Dessutom: Efter att Degerfors IF och Mjällby IF har spelat sina matcher i helgen, mot Varbergs BoIS respektive Malmö FF, kan IFK Göteborg vara nere på kvalplats. Mörker.

ANNONS

IFK Göteborgs nästa match är mot Örebro SK hemma på Gamla Ullevi. Innan dess väntar ett landslagsuppehåll.

– Vi är i ett kritiskt läge, inget att snacka om. Bara att erkänna, inte simma runt i skiten, inte flacka med blicken, vara en enad gupp och göra det vi har bestämt, säger Stahre.

Fakta: Så startade IFK Göteborg

(4–4–2): Giannis Anestis – Carl Johansson, Mattias Bjärsmyr, Bernardo Vilar (Isak Dahlqvist, 70), Alexander Jallow – Gustaf Norlin (Robin Söder, 81), Gustav Svensson, Simon Thern (Filip Ambroz, 81), Kevin Yakob (Hosam Aiesh, 55) – Tobias Sana, Oscar Vilhelmsson

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS