Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

IFK Göteborgs besked: Kolbeinn Sigthorsson tas ur spel och träning

Kolbeinn Sigthorsson har offentligt anklagats för att ha ofredat en kvinna sexuellt.
Nu agerar IFK Göteborg och stänger av anfallaren samtidigt som man startar en intern utredning.
– Vi tänker ta ansvar för det här och för vad som behöver göras, säger klubbdirektör Håkan Mild till GP.

Det pågår en stor sexskandal inom isländsk fotboll. Hela styrelsen för det isländska fotbollförbundet har avgått sedan det framkommit att de försökt mörklägga flera fall av misstänkta sexualbrott. En av de inblandade isländska spelarna är IFK Göteborgs anfallare Kolbeinn Sigthorsson, som anklagas för att ha ofredat en kvinna sexuellt 2017.

Ärendet gick aldrig till åtal, eftersom Sigthorsson kom överens om en ekonomisk uppgörelse med kvinnan i fråga – samt med en andra kvinna som var med samma kväll vid samma tillfälle.

LÄS MER: Banderoller på Kamratgården krävde att IFK Göteborg river kontraktet med Kolbeinn Sigthorsson

Sedan uppgifter framkommit har pressen på IFK Göteborg ökat allt mer. Under natten till torsdagen sattes banderoller upp på Kamratgården där budskapet var tydligt: ”Riv kontraktet” stod det bland annat.

IFK Göteborg stänger av Kolbeinn Sightorsson

Nu meddelar IFK Göteborg på sin hemsida att man väljer att stänga av Kolbeinn Sigthorsson som därmed inte kommer vara tillgänglig för varken träning eller match. Detta samtidigt som klubben själva har startat en internutredning, och man vill avvakta resultatet av den innan ett definitivt besked om islänningens framtid i Göteborg fattas.

IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild berättar för GP att man planerar att sätta sig ner och ha en dialog med Kolbeinn Sightorsson när han återvänt från Island.

– Att ha den via teams eller liknande, det är inte samma sak. Jag vill ha den dialogen här. Vi tänker ta ansvar för det här och för vad som behöver göras. Det kan man inte göra om inte personen är här.

När kommer han?

– Vi vet inte riktigt exakt, men vi tror att han kommer att komma inom kort.

Vill Sigthorsson själv fortsätta spela i IFK Göteborg, med tanke på de yttringar och åsikter som kommit från bland annat supporterhåll?

– Det kan jag inte svara på.

Så hans framtid i klubben är oklar?

– Han kommer inte att vara med och träna och spela match förrän vi har haft våra interna diskussioner.

Hur upplever du pressen utifrån på er som klubb att agera nu?

– Vi har ju ett stort engagemang inom IFK Göteborg, vilket är otroligt härligt på många sätt. Och det är en otrolig styrka med alla människor som hejar på oss. Att folk har åsikter är ju föreningsdemokrati. Så länge det rör sig på den här nivån, så är det utvecklande.

Med tanke på att det som han anklagas för ska ha skett 2017 – kunde ni gjort något annorlunda för att inte hamna i den här situationen?

– Jag tror inte det. För det här var inte offentligt innan. Då är det svårt.

Borde någon ha informerat er om detta i samband med att värvade honom?

– Jag vet faktiskt inte det. Det är inte enkelt att kräva att någon borde ha gjort det, säger Håkan Mild.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.