Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

IFK Göteborgs besked gällande Marek Hamsik

Alla IFK Göteborgs fans undrar en sak: Kan Marek Hamsik spela mot AIK på måndag?
Så frågan ställdes såklart till klubbens sjukgymnast Fredrik Larsson.
– Inte orimligt. Sen behöver vi klara av de här trappstegen som behövs innan och i dag var en bra dag, säger han.

Allsvenskan är igång och IFK Göteborg inledde säsongen borta mot Örebro SK – det blev en blek och mållös tillställning.

Nu blickar fansen framåt och laddar inför måndagens hemmapremiär på Gamla Ullevi. En match som är högintressant av två anledningar: Det är mot ärkerivalen AIK och en debut Marek Hamsik hägrar eventuellt.

LÄS MER: IFK Göteborgs glädjebesked kring Simon Thern

Storstjärnan har fortfarande inte spelat en endaste minut för IFK Göteborg efter att han ådragit sig en vadskada under en träning på försäsongen.

Så, kommer han till slut få spela på måndag?

– Vi får se. Det är alltid så att alla vill veta om det är aktuellt inför nästa match. Men vi följer det dag för dag och vi har inte uteslutit någonting inför måndagen. Sen behöver vi ta några steg till för att se att det är hållbart, svarar Fredrik Larsson, sjukgymnast för IFK Göteborg.

IFK Göteborgs fysioterapeut Calle Persson och sjukgymnast Fredrik Larsson genomför en undersökning av nyförvärvet Marek Hamsik. Bild: DANIEL STILLER
IFK Göteborgs fysioterapeut Calle Persson och sjukgymnast Fredrik Larsson genomför en undersökning av nyförvärvet Marek Hamsik. Bild: DANIEL STILLER

På frågan om han ser det som rimligt att Hamsik spelar mot AIK svarar han:

– Inte orimligt. Sen behöver vi klara av de här trappstegen som behövs innan och i dag var en bra dag.

Han utvecklar:

– Det är dags-status som avgör. Men man måste klara av att ligga på maxmoment utan att det blir några symptom av det. Det är nästa steg att erövra.

LÄS MER: IFK Göteborg släpper in åtta personer på matchen

Som konstaterat var torsdagens träning ett steg framåt för Marek Hamsik, även om det kommer med en viss brasklapp från Fredrik Larsson.

– I dag är symptomfritt, sen är vi inte riktigt på max. Det är det vi behöver komma upp i.

Larsson om Hamsik: ”Alla är lika inför vården”

Anledningen till att Marek Hamsik kom till IFK Göteborg var för att stjärnan hade brutit med sin klubb i Kina och behöver spela med en klubb för att komma i form till EM, där han ska representera Slovakien.

Detta påverkar inte hur Fredrik Larsson jobbar.

– Vi är fullt medvetna om bakgrund, var han kommer ifrån och vad han ska till. Men samtidigt så behandlar vi det som vilken skada som helst och honom som vilken spelare som helst. Alla är lika inför vården.

LÄS MER: IFK Göteborg spelar två hemmamatcher på Ullevi

På frågan hur det är med Simon Thern och Sebastian Eriksson kan han inte ge något svar. Fredrik Larsson berättar att det krävs tid för att göra en korrekt bedömning.

– All respekt för de som jobbar i charken på Ica, men där är det mycket lättare att säga ”Du kan jobba om en vecka”. Vi behöver 3-4 dagar ibland för att kartlägga. Funkar det? Funkar det på max? Funkar det vid tillslag? Funkar det i närkamper? Hur är det när vi trycker? Därför tar det några dagar innan vi är underfull med det här.

Han är dock optimistisk kring att duon ska kunna spela på måndag.

– Det ser lovande ut, nästa kollektiva träning är på lördag och som det ser ut i dag ... ja.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.