Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/7

IFK Göteborg vinnare igen – med Roland Nilsson vid rodret

Roland Nilsson-effekten är ett faktum. IFK Göteborg vann för första gången på 15 matcher i allsvenskan och tog blytunga poäng i bottenstriden efter 3–0 mot Falkenberg.
– Nu blir det lättare att jobba framöver. Det här betyder mycket för mig och för spelarna, säger Roland Nilsson.

Roland Nilsson kom till IFK Göteborg med ett kortsiktigt och ett något mer långsiktigt mål: få slut på den segerlösa sviten och rädda klubben kvar i allsvenskan.

Mot Falkenberg löste han det första.

Det mycket tack vare Alexander Farnerud, som gjort det till en vana att göra viktiga mål.

Det var nämligen han som påpassligt höll sig framme i straffområdet på Pontus Wernblooms nedbröstning av Yahja Kalleys inlägg från vänster. Farnerud hade bara någon meter till mållinjen och kunde knappt missa att ge Blåvitt ledningen.

Snabbt samlades glada IFK-spelare i ring, en syn som inte varit allt för vanlig i årets allsvenska. Var det här vändningen?

Det visade sig bli det. 2–0 kom till på ett liknande sätt, fast från motsatt sida. Fint spel på högerkanten ledde fram till Alexander Jallows inlägg. Det fick Göteborg sedan hjälp att förvalta, genom Anton Wede som resolut dunkade upp bollen i det egna nättaket – och gav IFK Göteborg en bekväm sits att luta sig tillbaka i resten av halvleken. Det kunde ha blivit ännu behagligare om Tobias Sana inte hade missat den straff Blåvitt fick med två minuter kvar till paus.

Fjärde straffmissen för säsongen

Sana, som fixade straffen genom att bomba på Amiots hand, missade en elvametersspark så sent som i slutet av augusti men tog direkt tag i bollen. Det skulle han, med facit i hand, inte ha gjort. Straffen gick lågt till höger om Noring i Falkenbergs mål men var alldeles för lös för att Noring inte skulle kunna ta den. IFK Göteborg fick nöja sig att gå till pausvilan med en tvåmålsledning.

– Vi visste att vi skulle få en tuff match, våra batterier var inte fulladdade från Hammarby-matchen. Vi pratade om att vi inte skulle åka på för många kontringar mot oss och det tycker jag vi klarar ganska bra, säger Roland Nilsson.

Hans lag kom ut till den andra halvleken med ett tydligt mål: vinn matchen. Det skulle göras genom lågt, noggrant försvarsspel. Den inriktningen blev än tydligare när Pontus Wernbloom lämnade plats för Mattias Bjärsmyr med trettio minuter kvar. Blåvitt skulle försvara sig till första segern sedan den 2 juli.

Det gjorde man med den äran – även om Falkenberg skapade en handfull halvlägen via alla inlägg som slängdes in mot Giannis Anestis. Närmast och farligast var Gustaf Nilsson, som gång på gång vann nickdueller mot Blåvitts mittbackar.

Första segern på 15 matcher säkrad

På ett av få anfall efter paus fixade Yahja Kalley ännu en straff till gästerna. Tobias Sana gick, något förvånande, åter och la upp bollen. Den här gången var han säker – och 3–0 på kontot betydde tre poäng på kontot. Roland Nilsson fick sin drömstart. IFK Göteborg fick sin vändning.

– Att segra är viktigt för att spelarna ska få känna hur det är att vinna. Det finns mycket att hämta i det här laget och det handlar om att vi ska få ut det tillsammans, som en enhet, säger Roland Nilsson.

Hur nära var det här IFK Göteborg det IFK Göteborg du vill se framöver?

– Vi är inte riktigt där. Vi har fått ihop enheten men vi måste jobba vidare med vissa grejer. Vi behöver kunna variera mellan att spela snabbare framåt och hålla i bollen i bland. Vi har precis startat någonting men att vi fick vinna betyder mycket för laget och mig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.