IFK Göteborg vill köpa tillbaka Kamratgården

Sex år efter försäljningen vill nu IFK Göteborg köpa tillbaka Kamratgården, det meddelar klubben på sin hemsida.
– Detta är inte ett känslomässigt beslut, säger klubbdirektör Håkan Mild.

ANNONS
|

Kamratgården kan inom kort åter ägas av IFK Göteborg. Klubben vill att medlemmarna vid ett extrainsatt årsmöte ska fatta beslut om ett återköp av anläggningen, i dag ägd av företaget Varbergs Stenfastigheter AB.

– Det är något vi jobbat med under längre tid. Nu har vi lyckats att få till det på ett sånt sätt att vi har möjligheten att köpa tillbaka den och på sikt är det självklart bättre att äga den själva, säger Håkan Mild.

Vad kommer betyda för IFK Göteborg att åter äga anläggningen?

– Det är klart att det för många, och även för mig som IFK:are, så är det ett positivt beslut om medlemmarna vill detta också. Det är vårt hem och det hade varit extremt härligt om vi ägde den igen. Men det här beslutet är inte fattat känslomässigt. Detta stärker vår identitet. På sikt är detta mycket bättre ekonomiskt för oss. Det gör att vi kan sänka driftskostnaderna och på sikt öka utvecklingsmöjligheterna.

ANNONS

Det känslostormande beskedet att föreningen sålt sitt hem smögs ut på ett informationsmöte i december 2015. Blåvitts dåvarande kassör Ulf Ivarsson sa att klubben ”Kapitaliserat på Kamratgården”. Beskedet följdes av kritik från både supportrar och föreningens hedersordförande Gunnar Larsson.

Kamratgården såldes för 40 miljoner kronor

Varbergs Stenfastigheter, som ägs av bröderna och IFK-supportrarna Anders och Björn Gidefjord, köpte fastigheten för totalt 40 miljoner kronor. I samband med köpet startades ett dotterbolag till Varbergs Stenfastigheter, Anno 1904 Fastigheter AB, för att sköta driften och ägandet av anläggningen. Det är dit IFK Göteborg har betalt hyra, cirka 240 000 kronor i månaden under åtminstone de första årets ägande, sedan försäljningen.

Hyran skulle, enligt Anders Gidefjord, minska över tid.

– Hyran har minskat, beroende på olika saker i vårt avtal. Vi ska, med olika parametrar, jobba för att hyran ska minska, sa han 2018.

Samtidigt verkar planen från båda parter ha varit att IFK Göteborg så snart som möjligt skulle stå som ägare av Kamratgården igen.

– Vi ser det här som ett sätt att stödja Blåvitt och vi hoppas att de har möjlighet att ta tillbaka det. Det är det långsiktigt bästa för dem, sa Anders Gidefjord 2018.

I affären fanns en klausul om villkor för ett återköp med, detta bekräftades av föreningens kassör 2018 Jakob Andreasson.

ANNONS

– Ja, det finns villkor för ett återköp som är reglerade.

Det är detta som klubben nu vill utnyttja. Hur föreningen, med ett eget kapital på drygt 22 miljoner kronor enligt den senaste årsredovisningen, finansierar det återstår att se. Det kommer förklaras mer detaljerat på årsmötet där beslutet om ett eventuellt återköp ska fattas, meddelar klubbdirektör Håkan Mild.

– Det finns ett befintligt lån som vi tar över, plus att vi tar ytterligare lån. Sedan har vi har gjort det bra i år finansiellt så resterande del är egna medel. Det är ingenting som på något sätt riskerar klubbens ekonomi, säger han.

När det extrainsatta årsmötet kommer äga rum kommer kommuniceras inom kort.

IFK Göteborg är inte ensamt om att vilja äga sin anläggning. Även Örgryte, som sålde Öisgården under sin ekonomiskt knapra tid, har med hjälp av externa finansiärer köpt tillbaka sin anläggning nyligen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS