IFK Göteborg vann stort mot Djurgården

En uppvisning. En kross. En överkörning. Nedflyttningshotade IFK Göteborg mot guldjagande Djurgårdens IF ... 3–0. Hur sjutton gick det till?

ANNONS
|

Först: IFK Göteborgs nya offensiva vapen. Fasta situationer.

I segermatcherna mot Örebro SK (2–0) och Mjällby AIF (3–1) hade fyra av Blåvitts fem mål kommit efter frisparkar eller hörnor. Sylvasst.

Med det sagt borde Djurgårdens IF ha varit förvarnat inför torsdagens besök på Gamla Ullevi. Men icke.

Matchminut 20. Hörna från vänster. En kort variant. Tobias Sana till Hosam Aiesh. Tillbaka till Sana.

Inlägg, duellspel ... Sedan kom bollen ut till August Erlingmark. 23-åringen stod i en position mellan straffpunkten och straffområdeslinjen. Han satte dit huvudet. Nicken blev perfekt. Bollen smet in i det högra hörnet.

1–0 IFK Göteborg.

Det var en blåvit drömstart på en viktig match i den fortsatta jakten på ett nytt allsvenskt kontrakt. August Erlingmark firade målet genom att glida på knäna.

ANNONS

– Nicken tog på någon där. Det var inte världens bästa avslut, men blött i gräset så gick den in fint, säger målskytten.

Det skulle bli ännu bättre för IFK Göteborg. Först dock: Kvitteringsförsök från Djurgårdens IF.

Emmanuel Banda hade ett lurigt skott som tvingade Giannis Anestis att agera efter 35 minuter. Kalle Holmberg testade också lyckan från distans. Men utanför.

Gästerna var starkast i slutet av den första halvleken. Ändå 1–0 i paus.

Matchen fram dit var intensiv och full med tuffa dueller. Det syntes inte att det var ett topplag och ett bottenlag som möttes.

Den andra halvleken så. August Erlingmark fick ett tidigt läge att bli tvåmålsskytt, men sköt över när inspelet kom från högerkanten.

2–0 skulle dock komma. Matchminut 50.

Oscar Vilhelmsson vann bollen centralt. IFK Göteborg ställde om. Vilhelmsson löpte i djupet och fick, via Hosam Aiesh och Marcus Berg, tillbaka bollen.

18-åringen tittade upp och spelade in. Perfekt till Marcus Berg. Veteranen kunde enkelt placera in 2–0-målet.

Tog tredje raka segern

IFK Göteborg var inte färdigt där. Matchminut 52. Ny omställning, nu efter en hörna.

Alexander Jallow satte högsta fart och spelade, likt Oscar Vilhelmsson, in bollen perfekt i straffområdet. Nu till Tobias Sana som rundade Jacob Widell Zetterström och rullade in 3–0.

ANNONS

IFK Göteborg körde över Djurgårdens IF. 3–0, alltså. Efter 52 minuter.

– Stabilt, kontrollerat ... De hade knappt någon målchans i andra halvlek. Sjukt starkt av oss att hantera den ledningen. Och det kontringsspelet vi visade upp i andra är bland det bästa jag har sett här på Ullevi på länge, säger August Erlingmark.

Matchen spelades mest av efter det. Djurgårdens IF kändes uppgivet. IFK Göteborg nöjt med ledningen. Därav blev det inga fler mål i matchen.

3–0, ett slutresultat.

– Jag är såklart nöjd med prestation och resultat, säger tränaren Mikael Stahre.

Marcus Berg:

– Stabil seger. Jag tycker att det kändes stabilt defensivt och en bra offensiv. Jag tycker att vi gjorde en jättebra match överlag. Det är något att ta med sig.

För IFK Göteborg var segern den tredje raka. Vilken formtopp de har hittat sedan landslagsuppehållet och minilägret i Tanumstrand.

Laget är nu nia i den allsvenska tabellen. Fyra poäng från kvalplatsen. Och bara en poäng bakom BK Häcken.

– Jag tycker alla har tagit åt sig mycket av det vi har pratat om och försökt träna på under träning. Det är små detaljer som skiljer vinst från förlust. Nu när alla gör det vi har kommit överens om underlättar det för gubben bredvid. Det är de små grejerna vi har försökt rätta till, alla ska acceptera sin roll, säger Marcus Berg.

ANNONS

Mikael Stahre:

– Det var trevligt att vi kunde leverera. Jag måste kredda spelarna. Vi har varit och är under stor press. Nu har vunnit tre raka matcher. Det underlättar. Jag vågar inte tänka på hur det hade sett ut om vi inte hade gjort det.

Fakta: Så startade IFK Göteborg

(4–4–2): Giannis Anestis – Alexander Jallow, Mattias Bjärsmyr, August Erlingmark, Oscar Wendt – Hosam Aiesh (Gustaf Norlin, 85), Gustav Svensson, Simon Thern (Filip Ambroz, 90), Tobias Sana – Marcus Berg, Oscar Vilhelmsson (Kevin Yakob, 71)

LÄS MER:Polisen rustar med drönare inför torsdagens matcher

LÄS MER:Simon Therns mardrömsår i IFK Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS