IFK Göteborg jublar.
IFK Göteborg jublar. Bild: ANDREAS L ERIKSSON

IFK Göteborg skrällde efter förlängningsdrama

IFK Göteborg ställde ut en sexbackslinje (!) borta mot Hammarby IF. Det blev ett genidrag. I ett förlängningsdrama vände laget 0–1 till 3–1.
– Vi har visat att vi inte ger upp – inte ens mot Hammarby på en arena där vi torskade med 6–2 senast, säger tränaren Poya Asbaghi.

ANNONS
|

"Hur tänkte du nu, Poya Asbaghi?". Många Blåvitt-fans kliade sig i huvudet när startelvan till torsdagens cupkvartsfinal borta mot Hammarby IF släpptes.

Ingen renodlad anfallare, men en herrans massa ytterbackar ... Vad skulle det bli av det?

En sexbackslinje! Ovanligt, men nu ett faktum.

Det var Emil Holm, Nzuzi Toko, André Calisir, Jesper Tolinsson, Victor Wernersson och Alexander Jallow. IFK Göteborg backade hem och byggde upp en blåvit försvarsmur.

Den stod pall i 19 minuter.

Efter att laget hade pressats tillbaka, efter att de ofta hade blivit stående med elva man strax utanför eget straffområde, släppte de i 1–0 på en hörna.

ANNONS

Darijan Bojanic slog. Muamer Tankovic lyckades, i en grötig situation, trycka in ledningsmålet från nära håll.

– Vi visste att vi inte skulle ha så mycket boll första halvan av första halvlek, men att vi var så passiva ... Vi var inte alls nöjda med de första 20–25 minuterna, säger Poya Asbaghi.

Det blev dock bättre.

IFK Göteborg lyfte upp spelet. Och höll på att få resultat ganska omgående. Noah Alexandersson löpte igenom för en fin målchans. Emil Holm likaså. Davor Blazevic räddade båda gångerna.

IFK Göteborg var inte långt ifrån en kvittering. Och till slut kom den.

Matchminut 54. IFK Göteborg vann boll och Emil Holm älgade fram på sin högerkant. In på offensiv planhalva, in i offensivt straffområdet ... nedriven. Domaren Kaspar Sjöberg pekade på straffpunkten och visade dessutom ut den nyss inbytte Jeppe Andersen.

Blåvitt jublade.

– Jag uppfattade det som att han drog ner mig i straffområdet. Solklar straff, tycker jag. Det blev ju lite matchavgörande i och med att de fick en man utvisad, säger Emil Holm.

Hosam Aiesh var den som tog hand om möjligheten från elva meter. Han missade. Men lyckades nicka in den retur som Davor Blazevic lämnade.

1–1.

LÄS MER:Beskedet kring Söder – är skadad

Det blev ett förlängningsdrama

IFK Göteborg skickade in ett gäng friska ben efter det – Patrik Karlsson Lagemyr, Alexander Farnerud och Sargon Abraham. De formerade om sig (mer som den vanliga 4–2–3–1-uppställningen) och tänkte nog försöka springa sig till en seger.

ANNONS

Men när Kaspar Sjöberg blåste av för full tid var det fortfarande 1–1. Förlängning väntade.

Mycket handlade om IFK Göteborg där. I chansväg. I målväg.

Med 104 minuter på klockan fick laget straff – igen. Hands nu.

Hosam Aiesh klev fram – igen.

Den här gången såg dock Tobias Sana mer sugen ut. Aiesh fick nästan slita bollen ur lagkamratens händer. Irritation uppstod. Ordväxling likaså.

Men Aiesh fick som han ville. Och den här gången drog han in bollen distinkt och säkert.

1–2. Fördel IFK Göteborg. Ännu mer efter att Sargon Abraham hade placerat in 1–3 en kort stund senare.

Det slutade så.

Sexbackslinjen blev en succé. Hosam Aiesh blev en hjälte. IFK Göteborg blev klart för semifinal i Svenska cupen.

– Det är tredje matchen i rad som vi hamnar i underläge mot allsvenskt motstånd. Vi har gjort det mot två nykomlingar innan. Att få göra det mot Hammarby nu, på den här arenan, betyder såklart extra mycket. Det har legat i luften! Vi har visat att vi inte ger upp – inte ens mot Hammarby på en arena där vi torskade med 6–2 senast och nu får ett tidigt 0–1-mål. Inte ens då, säger Poya Asbaghi.

LÄS MER:Segern som kan rädda hela IFK Göteborg

Emil Holm fyller i:

ANNONS

– Det är en fruktansvärt go känsla nu. Sjukt gött!

Hur stor är den här segern?

– Den är jävligt stor. Att vinna på bortaplan mot Hammarby – och så som vi gör det. En fantastisk laginsats.

Emil Holm fortsätter:

– Det här ger mycket att bygga vidare på. En väldigt bra seger. Självförtroendet får sig ett lyft. Det är bara att spinna vidare på den här vågen!

I semifinalen ställs IFK Göteborg mot IF Elfsborg som slog ut BK Häcken med 2–1 under torsdagskvällen.

Kan de blåvita rent av gå hela vägen till en final i år? Och där kanske bärga en titel?

– Målet är att ta cupen, det är klart att vi vill vinna. Sedan tar vi en match i taget. Vi ska inte bli förhastade i tanken, säger Emil Holm.

Fakta: Så startade IFK Göteborg

(6–3–1): Giannis Anestis – Emil Holm (Patrik Karlsson Lagemyr, 63'), Nzuzi Toko, André Calisir, Jesper Tolinsson, Victor Wernersson, Alexander Jallow (Alexander Farnerud, 64') – Tobias Sana (Amin Affane, 114'), Alhassan Yusuf, Noah Alexandersson (Sargon Abraham, 63') – Hosam Aiesh (Adil Titi, 111')

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS