Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

IFK Göteborg säger upp personal och permitterar spelare

IFK Göteborg agerar i coronakrisen.
Klubben genomför permitteringar och säger upp personal, det meddelar klubben på sin hemsida.
Även spelarna omfattas av permitteringarna.
– Mitt jobb är att säkerställa IFK Göteborgs överlevnad i första hand, då är alla vapen tillåtna, berättar Blåvitts klubbdirektör Max Markusson.

Coronakrisen slår hårt mot idrottsföreningarna och klubbarna måste agerar för att säkra ekonomin.

I veckan har det meddelats att Elfsborgs och Häckens spelare går ner i lön och AIK:s spelare korttidspermitteras.

LÄS MER: Häcken-spelarna går ner i lön

LÄS MER: Elfsborg sänker spelarlönerna: "Solidaritet"

Nu agerar IFK Göteborg.

"Vi drabbas precis som alla andra och vi är beredda att ta vårt ansvar", skriver klubbdirektör Max Markusson på klubbens hemsida. Han kallar den situation man nu står i, till följd av coronapandemin, för "fotbollens största hot genom tiderna".

Man skriver vidare ett klubben har beslutat att från 1 april korttidspermittera samtliga anställda, däribland spelarna.

– Alla i och kring IFK Göteborg vet hur tuff verkligheten är just nu. Vi vet också vad som krävs av oss som individer i detta läge. För oss är det en självklarhet att göra vad vi kan för att bidra, säger Robin Söder till hemsidan.

Max Markusson om IFK Göteborgs beslut:

– Det kanske låter som drastiska åtgärder, men det är också drastiska tider.

Han berättar att det är två personer som har blivit uppsagda från IFK Göteborg, han vill dock inte gå in närmre på vilka det är.

– I dagsläget måste det få landa hos dem först.

Situationen allvarlig

Uppsägningarna innebär än mer belastning i en tuff period.

– I och med att vi även permitterar resterande personal. Så vi hoppas att folk i vår omgivning har förståelse för att vi kanske inte svarar lika snabbt som vanligt eller att saker och ting kan se annorlunda ut.

Hur illa är situationen i IFK Göteborg?

– Den är allvarlig. Det är klart att den är allvarlig. Samtidigt så känner vi att vi har kontroll över läget utifrån de parametrar som vi har tjänat in. Skulle det visa sig, av någon anledning, att allsvenskan skjuts upp ytterligare eller i värsta fall inte ens blir av så tror jag att hela Fotbollssverige behöver ställa sig ett antal andra frågor som är mycket större än de här. Men det är klart att det är allvarligt.

Hur många fler åtgärder tror du kan vänta?

– Det paketet som vi i sjösatte i dag är till för att klara den situationen fram till i början utav juni, med sikte på att allsvenskan ska spelas. Blir det några andra besked eller restriktioner, vad det nu skulle kunna vara, är vi inte främmande för att göra fler åtgärder. Mitt jobb och ledningens jobb är att säkerställa IFK Göteborgs överlevnad i första hand, då är alla vapen tillåtna.

Inget centralt avtal färdigt

Än finns det inte något centralt avtal vad gäller spelarpermitteringar, förhandlingarna pågår i nuläget. Max Markusson berättar att man däremot har lyckats få fram ett lokalt avtal för spelarna.

I nuläget kan han dock inte svara på hur permitteringarna kommer påverka verksamheten för spelarna.

– Det är svårt att svara exakt i detalj. Men ledarstaben har skapat ett program, utifrån de här förutsättningarna, så det är klart att de kommer gå ner i intensitet. Sen exakt hur vågar jag inte svara på.

Fakta: Korttidspermittering

Korttidspermittering kan användas när företag drabbas av tillfälliga ekonomiska problem till följd av något oväntat. I praktiken innebär det att anställda går ner i arbetstid under en period (permittering) samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd. Anställda får behålla en stor del av sin ordinarie lön under permitteringen och företagets personalkostnader minskar. Systemet används för att undvika uppsägningar och underlätta för företag att snabbt komma igång igen när läget vänder. För att använda korttidspermitteringen måste både arbetsgivare och arbetstagare vara överens om det. Korttidspermittering kan sägas vara stöd vid korttidsarbete med en kraftigt höjd subventionsgrad.

Enligt beräkningarna i förslaget är lönetaket 44 000 kronor.

Källa: regeringen.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.