Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

IFK Göteborg och Mjällby i protest mot Rysslands invasion

Både IFK Göteborg och Mjällby AIF manifesterade mot Rysslands invasion.
Inför söndagens möte på Valhalla IP gick båda lagen ut på plan iklädd tröjor med den ukrainska-flaggan och texten ”No War”.
– Jag kan bara föreställa mig att det är ett helvete, därav ville vi visa vårt stöd, säger IFK Göteborgs Gustav Svensson.

Det har nu gått mer än en vecka sedan Vladimir Putin beslutade sig för att Ryssland skulle invadera Ukraina. Sedan dess har fullskaligt krig pågått i östra Europa – vilket har väck starka reaktioner runtom i världen.

Under lördagen valde Gais och Ängelholms FF att genomföra en gemensam manifestation mot kriget. På söndagen var det IFK Göteborg och Mjällbys tur att göra samma sak. Inför mötet i svenska cupen på Valhalla IP klev laget ut iklädda vita t-shirts. På dessa syntes den ukrainska flaggan och texten ”NO WAR”.

Efter matchen kommenterade IFK Göteborgs Gustav Svensson initiativet. Mittfältaren har som bekant erfarenhet från spel i den ukrainska ligan och Tavrija Simferopol, som han representerade 2012–2014.

– För mig var det viktigt att få visa stöd för Ukraina och det ukrainska folket. Att vi gör det vi kan för dem, säger Svensson.

Flydde Ryssland 2014

Han själv valde att fly landet i samband med att Ryssland annekterade Krimhalvön 2014.

– Jag har varit där och var själv tvungen fly från ryssarna, men det var ett helt annat läge då. Jag tycker det är hemskt att 2022 så ska vi vara med om en invasion på det sättet. Det känns som att man borde ha kunnat lära sig bättre av historien.

På frågan om Svensson har kontakt med någon i Ukraina svarar han:

– Jag har kontakt med vissa spelare från den tiden, men ingen som är ukrainsk eller som bor i Ukraina så jag vet inte hur de har det. Jag kan bara föreställa mig att det är ett helvete, därav ville vi visa vårt stöd till dem.

LÄS MER: Det är patetiskt, det är fegt – det är NHL

LÄS MER: Så har idrotten svarat på ryska invasionen

LÄS MER: Nikita Mazepin kastas ut ur F1 – stallet sparkar honom

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.