IFK Göteborg nollade igen – föll i bortapremiären mot Kalmar FF

0–1 i premiären.
0–2 i bortapremiären.
IFK Göteborg har fått en mardrömsstart på allsvenskan – och buades ut av de tillresta supportrarna i Kalmar.
– Frustrationen finns även i omklädningsrummet, säger tränare William Lundin.

ANNONS
|

Förlust i hemmapremiären mot IFK Värnamo efter ett sent självmål av Marcus Berg. Borta mot Kalmar FF på påskdagen var det ett IFK Göteborg på revanschjakt. Det lyckades inte något vidare. Blåvitt förlorade på Guldfågeln arena med 0–2.

– Vi är givetvis besvikna över resultatet, säger tränare William Lundin på presskonferensen efter matchen.

Tillställningen inleddes trevande. Båda lagen satsade hårt i närkamperna och det var mycket fokus på det fysiska spelet. Samtidigt hade båda lagen också svårt att hantera den vårpräglade gräsmattan. Passningsspelet var tidvis svagt, de tekniska misstagen många.

Det var inte mycket till målmöjligheter inledningsvis.

ANNONS

Kalmar ägde mer boll, Blåvitt hotade halvfarligt ett par gånger, på fasta situationer eller med omställningar – dock utan att kunna vaska fram den där riktigt öppna målchansen. I den 23:e minuten ställde gästerna om tjusigt med ett mönsteranfall, men Marcus Berg avslutade utanför.

Dubbel mardröm för Blåvitt

I stället var det Kalmar som skulle öppna målskyttet.

Hemmalaget spelade bort Blåvitts förstapress och kunde sedan hitta ytan mellan mittbackarna. Simon Skrabb löpte loss och placerade in 1–0.

– Vi har en bra första halvlek, men går ändå in (i halvtid) med 0-1. Vi får bra bett i vårt försvarsspel, vinner bollen på bra ställen och skapar flera heta chanser. Tyvärr så har vi inte riktigt kvaliteten i de avgörande momenten, säger Lundin.

I samband med baklängesmålet tvingades också Pontus Dahlberg, som gjorde comeback efter skada, kliva av skadad igen. Dubbel smäll för Blåvitt där, som dock var nära att svara direkt, men Eman Markovic fick inte träff på Bergs inspel. Simon Skrabb hade också en chans att utöka, men avslutet smet precis utanför inbytte Adam Benediktssons vänstra stolpe.

I början av andra halvlek var det ett lite mer initiativtagande IFK Göteborg som kom ut. Marcus Berg fick en avslutsmöjlighet från nära håll – men fick inte fart på skottet. När gästerna flyttade fram kunde Kalmar i stället ställa om. Rajovic var på vippen att springa sig till ett friläge, Blåvitt-försvaret kunde avstyra i sista stund.

ANNONS

IFK Göteborg jagade – Kalmar utökade

Tränarduon Alexander Tengryd och William Lundin gjorde sitt för att förändra. Hussein Carneil och Sebastian Eriksson kom in, den stora tillresta Blåvitt-klacken ökade trycket i sången – och spelövertaget blev större, men det var fortsatt Kalmar som hotade mest. Adam Benediktsson klev fram med en vass benparad när Rajovic avslutade ännu en omställning. Islänningen gjorde ytterligare några fina räddningar när KFF kontrade.

IFK Göteborg försökte forcera, men utan större lycka.

– I den andra halvlek får vi inte riktigt tryck som vi vill i anfallsspelet, även om vi skapar några heta lägen så får vi inte riktigt det trycket som vi önskade. Kalmar gör det bra, är skickliga och håller i bollen i den sista delen, säger William Lundin.

Det var aldrig riktigt nära en kvittering och i slutsekunderna kunde i stället Deniz Hümmet stänga matchen när han rullade in 0–2 i den 94:e minuten.

Förlusten var ett faktum och det betyder att Blåvitt alltså har inlett allsvenskan med två raka nederlag och noll gjorda mål. Att IFK Göteborg blivit nollade målmässigt i de två första omgångarna har aldrig tidigare hänt under klubbens 90 allsvenska säsonger. Ett historiskt svagt facit.

Efter matchen buades IFK Göteborg ut av sina egna tillresta supportrar.

ANNONS

– Frustrationen finns även i omklädningsrummet, givetvis. Den delar vi med supportrarna. Så spelare och ledare är väldigt besvikna, säger William Lundin och fortsätter:

– Men det gäller att hantera det på rätt sätt och omvandla den till något positivt, även om det är svårt för stunden. Det gäller att samla ihop gänget imorgon och förstå att vi har en ny tuff match mot Malmö FF hemma.

Fakta: Så startade IFK Göteborg

(4–4–2) Pontus Dahlberg (Adam Benediktsson, 36)– Emil Salomonsson, Sebastian Hausner, Johan Bångsbo, Oscar Wendt – Sebastian Ohlsson, Adam Carlén, Elias Hagen (Sebastian Eriksson, 62), Eman Markovic (Suleiman Abdullahi, 82) – Marcus Berg, Gustaf Norlin (Hussein Carneil, 63).

LÄS MER:Mikael Stahre: Därför var Blåvitts förlust problematisk

LÄS MER:Så har IFK Göteborg arbetat – för att kunna studsa tillbaka

LÄS MER:Veteranerna om IFK Göteborgs svaga start i allsvenskan

LÄS MER:Pontus Dahlbergs mardröm – klev av skadad i comebacken

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS