Bild: MAGNUS LEJHALL

IFK Göteborg kryssade borta mot Mjällby

Tobias Sana missade straffen som kunde gett tre poäng.
I stället: Ännu en oavgjord match för IFK Göteborg.
– Jag tränar varje dag på det, och det är därför jag blir besviken, säger Sana.

Det var en minst sagt rutinerad elva som klev ut på Strandvallens naturgräs. Pontus Wernbloom längst fram, Jakob Johansson på mitten, och Sebastian Eriksson på vänsterbacken innebar att hemvändar-Blåvitt på riktigt fick chansen att visa vad de går för sensommaren 2020.

Det dröjde dock mindre än 10 minuter innan den senaste återvändaren – Sebastian Eriksson – fick ont i en ljumske eller höft och tvingades kliva av. Därmed fick Victor Wernersson, trots allt, spela i sin sista match med IFK Göteborg.

LÄS MER: Sebastian Eriksson utbyt – nio minuter in i återkomsten

Och med Wernbloom i spetsen var det ett tungt Blåvitt som tog kommandot mot nykomlingen. Kortpassningarna var färre än tidigare, de tidiga uppspelen och inläggen fler.

”Paka” gav Blåvitt ledningen

Det mer direkta spelet gav Mjällby stora problem, och efter 25 minuter kom också ledningsmålet. Då var Jakob Johansson som hittade in till en fri Patrik Karlsson Lagemyr, som kunde placera in bollen med vänsterfoten. Han behövde visserligen båda stolparnas hjälp, men till slut passerade bollen mållinjen: 1–0 till Göteborg.

Mjällby stack upp i inte helt ofarliga kontringar, men det var fortsatt bortalaget som tryckte på hårdast. ”Fram med den” och ”in med den” hördes från Wernbloom, och det var ungefär så det såg ut också.

Mjällbytränaren Marcus Lantz gjorde hela tre byten i halvtid, och det gav ett mer offensivt lagt hemmalag som flyttade högre upp i banan. Något som dock gjorde att IFK Göteborg plötsligt kunde rada upp farliga kontringar. Tobias Sana kom helt fri med målvakten, chippade sig förbi, men lurades på målet av en Mjällbyback på mållinjen.

LÄS MER: Wernbloom och Löfquist i ordkrig i halvlek

Mjällby kvitterade på straff

Men i den 58:e minuten rev Patrik Karlsson Lagemyr ner Joel Nilsson, domaren blåste straff, och David Löfquist kunde kvittera.

Drygt tio minuter senare var det straff igen – den här gången för Blåvitt sedan Alexander Jallow rivits ned. Tobias Sana klev fram, sköt hårt, men träffade utsidan av stolpen.

– Jag missade två stora chanser. Det är vad det är. Men i ett sånt dödligt läge när det står och väger… får jag in den så tror jag att vi vinner. Jag tränar varje dag på det, och det är därför jag blir besviken. Det var för dåligt, så enkelt är det. Jag sätter laget i skiten.

Blir det svårt att somna i kväll?

– Nej, jag kommer hem och ser min dotters leende, då fokuserar jag på det. Det finns många saker som är viktiga i livet. Men för laget och supportrarnas skulle vill jag att vi ska vinna.

Ny segerlös match

Poya Asbaghi bytte in Alexander Farnerud och Sargon Abraham i jakten på den efterlängtade trepoängaren. Men det slutade, för elfte gången den här säsongen, med oavgjort – trots att man försökte sig på ett mer effektivt spelsätt.

– Du måste spela efter resurserna. Om du har en Sargon på planen får du använda hans styrkor, att sätta in bollen på fötterna. Har du en Pontus så kan du spela lite rakare så han kan hålla uppe bollen. Vi måste spela efter de förutsättningar vi har, säger Sana.

Han menar dock att den berömda ”processen” inte övergivits bara för att Blåvitt stod för fler långbollar i matchen mot Mjällby.

– Vi spelar lite rakare, men vi spelar ändå fotboll. Det är ändå lite samma, även om det blir lite rakare och tyngre spel centralt. Så vi ger inte upp det, men vi tar en match i taget och vill vinna.

Tobias Sana fick också en ordentlig utskällning av Pontus Wernbloom i slutet av matchen, efter att han tappat bollen och gett Mjällby ett kontringsläge.

– Det är lugnt, jag bryr mig inte. Det ska vara höga krav. Jag är också gammal och har varit med i gamet. Det handlar bara om att han vill allas väl. Jag älskar det, för han vill att vi ska bli bättre, och det vill jag med.

Så startade IFK Göteborg:

Giannis Anestis – Alexander Jallow, Kristopher da Graca, André Calisir, Sebastian Eriksson (Wernersson 10’) – Jakob Johansson (Alexander Farnerud 72’), Alhassan Yusuf, August Erlingmark – Tobias Sana, Patrik Karlsson Lagemyr (Abraham 82’) – Pontus Wernbloom

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.