IFK Göteborg kan straffas efter bengalbränning

Blåvittsupportrar brände bengaler under matchen mot Norrköping. Nu kan klubben straffas – med publikreducering.
– Det finns som ett verktyg, sedan får vi se om det är lämpligt, säger Jonas Andreasson vid Göteborgspolisen.

ANNONS
|

IFK Göteborg förlorade sin andra raka match efter 1–2 hemma mot IFK Norrköping. Supportrar buade ut laget vid slutsignal och tidigare under matchen brändes det bengaler i båda klackarna.

Polisen har fått filmer från övervakningskamerorna på arenan.

– Vi kommer titta på filmerna och se om vi kan identifiera någon person, men det är svårt när de är maskerade. I grunden handlar det om ett brott mot ordningslagen, säger supporterpolis Anders Hallesjö.

LÄS MER:Bjärsmyr om fansens burop: ”All rätt att vara besvikna”

Straffskalan för en identifierad bengalbrännare går från böter till sex månaders fängelse. Men det skulle också kunna resultera i ett straff för klubben.

Så sent som förra veckan brände AIK:s supportrar bengaler i mötet med Kalmar. Några dagar efter matchen kom beskedet att klubben straffas med reducerad publik på ståplatsläktaren, från 5 500 personer till 1 200.

ANNONS

IFK Göteborg riskerar nu samma straff.

– Det är en sak som diskuteras. Möjligheten till reducerad ståplats finns som ett verktyg för Polisen, vi får se om det är lämpligt i detta fall. Huruvida det kommer tillämpas eller inte är för tidigt att svara på, säger Jonas Andreasson.

Vad är det som påverkar?

– En mängd olika faktorer, bland annat ordningsläget i stort och vilka tidigare villkor man haft i villkorsbilagan, säger han.

Håkan Mild om risken: ”Oron finns alltid där”

Blåvitts klubbdirektör Håkan Mild medger att det finns en viss oro för att klubben ska straffas.

– Den oron finns alltid där. Men jag hoppas att det inte blir så. Jag hoppas att man går på individnivå istället och inte straffar en hel klubb. Det är mer rimligt att straffa individer som gör något fel än en hel verksamhet.

Finns det inte ett arrangörsansvar också?

– Absolut. Man gör hela tiden allt som står i ens makt för att stoppa det från att hända, men det är väldigt svårt att lyckas med. Vi har absolut ett ansvar tillsammans, men det som varit bra i Göteborg är att vi haft en bra dialog mellan klubb och polis i de här frågorna.

Har ni pratat med polisen om gårdagen redan nu?

ANNONS

– Inte än, men vi kommer göra det. Vi har inga olika viljor, utan vill att man ska förstå varandras situationer. Vi har haft en jättebra dialog med Polisen här så jag hoppas att vi kan fortsätta med det och ta sunda, förnuftiga beslut. Jag ser ingen anledning till att vi inte kommer ha det.

LÄS MER:Sigthorsson: ”Kanske har satt sig i huvudet”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS