Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

IFK Göteborg förlänger med Ferran Sibila

Han gjorde succé direkt i IFK Göteborg men Ferran Sibila satt på ett utgående kontrakt. Ett kontrakt som han nu förlängt – dock bara med en säsong till.
– Det är en personlig sak, säger han.

Det blev en välbevakad jakt på Poya Asbaghis högra hand under förra vintern. Vem skulle det bli som fick det ansvaret? Tidigt i processen var det ett namn som stack ut – Ferran Sibila. Spanjoren som tillsammans med Joel Cedergren lyft Sundsvall till oanade höjder.

Det skulle sluta med att Ferran Sibila fick jobbet i Blåvitt och det blev succé direkt. För IFK Göteborg som var tippade i botten av tabellen överraskade alla under framförallt vårsäsongen och slutade till slut på en sjundeplats i allsvenskan.

Men spanjoren satt på ett utgående kontrakt även om IFK Göteborg och företaget där Ferran Sibila är anställd vid, Soccer Service har ett längre avtal. Detta eftersom spanjoren förhandlar sitt egna avtal och därmed inte är kopplad till avtalet mellan IFK Göteborg och Soccer Service.

Men nu är kontraktet förlängt, med en säsong till.

– Jag är väldigt glad över det här! Jag ville vara här och jag både gillar och är stolt över att få arbeta här i IFK Göteborg. Jag känner att klubben rör sig i en riktning som jag gillar och alla i klubben vill åt samma håll, säger han.

Varför bara ett år i taget?

– Det där är en personlig sak. Jag ser alltid på saker och ting långsiktigt och vad som är bäst för IFK. Sen gillar jag ändå inte att känna att jag måste vara på en plats en viss tid. Om klubben inte är nöjda med mig ska de inte känna att jag har kontrakt och de inte kan sparka mig.

Tvekade du på att förlänga?

– Absolut inte. Det var klart från min sida direkt, jag tvekade aldrig. Det var mer att vi skulle hitta en dag där vi kunde säga ja och ja. När både klubben och den andra parten vill samma sak då är det väldigt enkelt.

Varför ville du förlänga?

– Jag gillar mitt jobb, jag gillar att jobba med Poya och alla andra ledare runt laget och spelarna. Jag gillar att diskutera med Poya och vi båda två lär oss saker hela tiden.

Hur långa är de där diskussionerna?

– Haha! Det varierar för vi jobbar inte efter ett schema ... ibland kan det gå ganska snabbt men oftast tar det fyra-fem timmar när vi lägger upp planen för matcherna. Om vi har tur kanske det kan gå på en timme ...

"Om jag ville flytta hade jag kunnat hitta något"

En sak som är tydlig när man följer Poya Asbaghi och Ferran Sibila är duons nära samarbete. Även om det är Poya som är huvudtränare på pappret märks det snabbt att det är ett samarbete duon mellan.

– Vi har samma syn på hur vi vill spela och vi har samma vision. Det som kan skilja sig åt är de små detaljerna och det är oftast det som vi diskuterar. Ändrar du på en sak i fotboll så påverkar det andra saker även om man inte alltid förstår det. Därför är det väldigt bra att vi pratar och kan hjälpa varandra. Det kan vara så att jag säger något och sen säger Poya att det inte går för att då påverkas det här och det här. Vi hjälper varandra framåt, säger Ferran och fortsätter:

– Den där gamla skolan, den där militärskolan där en är boss och styr allt det är historia. Världen förändras och det är inte bara i fotbollen utan överallt. Vi försöker göra det här tillsammans vi ledare i klubben och det är en sak som jag verkligen gillar.

Hade du andra erbjudanden än Blåvitt?

– Nej, inget konkret. Sen finns det alltid saker som man kan lyssna på.

Det gjorde det hela enklare att stanna?

– Jag ville stanna! Om jag ville flytta så hade jag kunnat hitta något ...

Hur trivs du i Göteborg då?

– Jag gillar staden och att det är nära till Barcelona. Jag har haft både vänner och familj som besökt mig och jag har hunnit åka ner ett par gånger. Sen finns det mycket att göra i Göteborg, jag kan träffa vänner, spela padel, futsal eller bara gå ut och äta lite och ta någon drink. Det enda problemet är att solen försvunnit.

Det är många som ser dig som ett geni och hjärnan bakom framgångarna?

– Jag läser inte så mycket eller går runt på stan och ser vad folk tycker. Jag gillar att fokusera på vad som hjälper oss framåt som lag och det här är inte bara jag. Det är alla spelare, alla ledare och vi alla når det här tillsammans. Det är ingen som kan nå framgång på egen hand. Sen har jag märkt när folk kommer fram till mig att de gillar hur laget spelar och det känns bra. Men som sagt, det är beröm till alla i klubben.

Du är inget geni alltså?

– Haha! Jag tror inte det!

Att det blev en sjundeplats för IFK Göteborg överraskade som sagt många utanför Kamratgården. Men Ferran Sibilia, han blev inte särskilt överraskad.

– Fotboll är en komplex sport och det är så mycket som kan påverka insatserna, resultaten och hur du spelar. Det är så många aspekter som påverkar men jag skulle inte säga att jag är överraskad. Jag jobbar inte med förväntningar utan jobbar istället varje dag för att se var vi kan nå och hur vi ska nå dit. På det sättet är jag glad över hur det har gått för oss men man vill alltid ha mer. Vi har ambitioner att ta nästa steg, säger han.

– Vi har en god bas att fortsätta bygga på. Sen vill jag leva i nuet istället för att leva på förväntningar men vi har nått en bra nivå i hur vi spelar, i vår identitet och hur vi vill vara.

Framtiden ser ljus ut?

– Jag hoppas det!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.