Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

IFK Göteborg föll mot AIK – efter katastrofal inledning

IFK Göteborg klev ut på Friends Arena och släppte in två mål på 13 minuter. De återhämtade sig aldrig efter det.
AIK vann stormötet med 3–1.
– De körde över oss, säger Marcus Berg.

Vad hände med allt bra som hade kommit av landslagsuppehållet? Vad hände med den fina form som hade visats mot Halmstads BK? 13 minuter in i bortamötet med AIK hade IFK Göteborg släppt in två mål.

Det var en kollaps. En total kollaps.

Nabil Bahoui gjorde båda AIK:s mål. Det första nickade han, helt omarkerad, in efter ett inlägg från Mikael Lustig. Det andra placerade han in efter att Henok Goitom hade lagt upp bollen.

Lagkaptenen: ”Inte okej”

2–0. De blåvita samlades i en ring på egen planhalva. Kvartssamtal. Lagkapten Marcus Berg tycktes ryta till. I alla fall försöka mana på.

– Vår inledning var inte okej. Möter du AIK borta handlar det om att ha bröstet och vinna dueller. Vi gick inte in i dueller, det höll inte. De körde över oss fram till 2–0. De fick spela igenom oss, de fick lägga långbollar i kanalen, de vann första- och andraboll. Då är det tufft, säger Marcus Berg.

– Du måste in 110 procent i sådana här matcher. Vi kan inte springa runt och tippa på tå.

Tränaren Mikael Stahre:

– Vi hamnade i någon form av lamt läge. Vi kom inte in i press, vi spelade bollen till fel färg, spelade bollen till fel färg igen, kom inte in i press ...

– Där var vi gigantiskt illa ute.

Och Simon Thern:

– Man har spelat här ganska många gånger mot dem nu. Man vet att de kommer med full fräs i början och får publiken med sig. Då gäller det verkligen upp med bröstet och var modig, våga ta sig ur deras grepp som de kan få. Att man ska behöva släppa in två mål för att man ska våga, det är inte tillräckligt såklart.

Hoppet tändes – och släcktes igen

Just Simon Thern skulle dock väcka liv i matchen. I den 25 minuten nickade han in 2–1 efter ett inlägg från Tobias Sana.

Målet var Simon Therns första för IFK Göteborg – och det fjärde mot AIK sedan han lämnade Solna-klubben efter säsongen 2017.

– Vi fick ett mål, växte in i det och stundtals var vi bättre än dem. Det kändes som att vi hade lite grepp. Sedan släppte vi in ett pissmål ...

Exakt så. Lite mer än en halvtimme spelad. En Blåvitt-hörna nickades undan. Oscar Wendt fick löpa hemåt och gav sig på ett försök att spela tillbaka bollen till Giannis Anestis.

Passningen blev dock alldeles för lös. Erick Otieno sprang förbi, snodde åt sig bollen och sköt in 3–1.

Nytt tvåmålsunderläge för IFK Göteborg. Paus sedan.

Blåvitt stoppade blödningen

Den andra halvleken inleddes lugnare än den första. Inga mål, knappt ens några målchanser. AIK tycktes mest kontrollera matchen. IFK Göteborg lyckades inte störa dem. Inte alls, faktiskt.

– Andra halvlek handlade först bara om få stopp på blödningen, att det inte skulle bli en massiv förlust och sedan ta det därifrån, säger Mikael Stahre som bland annat bytte in Robin Söder och Oscar Vilhelmsson.

Inget hjälpte dock.

Mötet slutade 3–1. IFK Göteborg är därmed kvar på elfteplats i tabellen. Avståndet ner till kvalplatsen är fem poäng.

Under slutminuterna skanderade AIK-klacken: ”Superettan, här kommer Blåvitt”.

– Vi kan läsa och räkna, men nu har vi varit i den här positionen ett tag. Vi får fokusera på att göra en bättre insats nästa gång. Det är inte så jävla svårt göra det bättre i dag, säger Mikael Stahre.

IFK Göteborg stannar nu kvar i Stockholm. På torsdag väntar match mot Hammarby IF.

Fakta: Så startade IFK Göteborg

(4–2–3–1): Giannis Anestis – Alexander Jallow, Mattias Bjärsmyr, Carl Johansson (August Erlingmark, 46), Oscar Wendt – Gustav Svensson, Simon Thern (Oscar Vilhelmsson, 86) – Gustaf Norlin (Robin Söder, 65), Kevin Yakob, Tobias Sana – Marcus Berg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.