IFK Göteborg får miljonbonus inför Europaspelet

Det närmar sig Europa League-kval för IFK Göteborg och med den kommer en bonus på en miljon kronor in på klubbens konto.

ANNONS
|

Fyra svenska klubbar ska kvala i Europa i höst; Djurgården till Champions League och Hammarby, Malmö FF och IFK Göteborg till Europa League. Nu får de fyra klubbarna välkomna pengar på kontot.

Via en fond som spelbolaget Unibet finansierar får klubbarna dela på sex miljoner kronor. Djurgården får tre miljoner och de övriga tre klubbarna en miljon var.

”Pengarna är till för att de svenska klubbarna ska ha så bra möjligheter som möjligt att klara av kvalet, och på så sätt kunna nå ett gruppspel”, skriver Svensk elitfotboll i ett pressmeddelande.

– Det kan vara skillnaden mellan att åka ut eller gå vidare, och vi vet alla vad det betyder för vår fotboll med svenska lag som lyckas ute i Europa. Leker vi med tanken att fler än en klubb lyckas nå ett gruppspel så finns det goda möjligheter att avancera rejält på Uefas ligaranking och på så sätt ge fler svenska klubbar möjlighet att spela i Europa, och på en högre nivå, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk elitfotboll i pressmeddelandet.

ANNONS

Delas ut varje år

Pengar från den så kallade Europafonden kommer delas ut varje år och enligt samma princip som i år, 50 procent av pengarna till det lag som ska kvala till Champions League medan lagen som kvalar till Europa League delar på 50 procent.

”Skulle någon av klubbarna nå ett gruppspel så betalas 1,5 gånger den utbetalda summan tillbaka till nästa års Europafond”, skriver man.

Per Carlander, Sverigechef på Unibet:

– Det är otroligt viktigt för svensk fotbolls utveckling, både sportsligt och ekonomiskt att svenska klubbar kontinuerligt kvalar in till gruppspel i Champions League och Europa League.

Han fortsätter:

– Det finns en ekonomisk uppsida för de lag som klarar av ett par kvalsteg, men det ställer också krav på ekonomin med resor och behov på en bredare trupp.

IFK Göteborg, som nådde kvalspel via seger i Svenska cupen, går in i andra kvalomgången som lottas 31 augusti.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS