Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: MICHAEL ERICHSEN
Bild: MICHAEL ERICHSEN

IFK Göteborg anmält till disciplinnämnden – riskerar straff efter skandalderbyt

Svenska fotbollförbundets riksombud Henrik Engvall har anmält IFK Göteborg till disciplinnämnden efter händelserna i skandalderbyt förra veckan. Riksombudet yrkar på att klubben ska spela en match inför delvis stängda läktare alternativt tilldömas böter.
– IFK Göteborg är ansvarigt för uppförandet hos sina supportar och för ordningen på arenan, säger Henrik Engvall.

Derbyt mellan IFK Göteborg och Gais avbröts bara några sekunder in i andra halvlek. Hundratals pyrotekniska pjäser sköts in på planen från Blåvitts klacksektion på Bravida arena. Gais målvakt Marko Johansson, som befann sig närmast de inregnade pjäserna, fick en öronskada av en raket som smällde av i hans närhet.

Efter cirka en timmes speluppehåll kommunicerade matchdelegaten att lagen tillsammans med representanter från förbundet kommit fram till att pausa matchen och spela klart den dagen. Men dagen efter, på tisdagen, kom Gais klubbledning fram till att klubben inte kunde komma till spel. Anledningen var att de sportsliga förutsättningarna förändrats sedan Marko Johansson inte var i speldugligt skick.

Istället för att avgöras på planen hamnade matchens avgörande hos först Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté och därefter SvFF:s disciplinnämnd.

Nämnden kom fram till att tilldöma Gais segern med 3–0, vilket gjorde att Grönsvart sedermera avancerade vidare till Svenska cupens kvartsfinal.

LÄS MER: Gais tilldöms segern i skandalderbyt

Riskerar spel inför delvis tomma läktare

Nu meddelar förbundet på sin hemsida att riksombudet Henrik Engvall, som kan liknas vid en åklagare, yrkar på att IFK Göteborg, i egenskap av arrangör, ska straffas för sitt arrangörskap.

LÄS MER: Här gömdes derby-pyrotekniken

I anmälan står att riksombudet först yrkar på att Blåvitt ska spela en av föreningens hemmamatcher med "delvis stängda läktarsektioner", i andra hand böter.

– För allvarliga ordningsstörningarna är spel med delvis stängda läktare ett alternativ. Men om Disciplinnämnden inte tycker att det går eller når upp till den nivån anser jag att man ska döma ut ett bötesstraff, säger Henrik Engvall på SvFF:s hemsida.

GP har varit i kontakt med disciplinnämndens ordförande Kerstin Elserth som inte tagit del av anmälan än.

– Jag har ingenting att säga. Anmälan ska hanteras och gå över till Göteborg för yttrande i första hand. Jag kan varken svara bu eller bä innan vårt beslut meddelas, säger hon.

LÄS MER: Skandalscenerna i derbyt kan ge stora ekonomiska konsekvenser för Blåvitt

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson skriver i ett sms till GP:

"Jag har ställt ett antal följdfrågor till riksombudet. Innan dessa har besvarats väljer vi att inte kommentera."

Vad är det för följdfrågor du har ställt?

"Det håller vi mellan oss så länge", skriver Max Markusson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.