IFK Göteborgs första träning.
IFK Göteborgs första träning. Bild: MICHAEL ERICHSEN

IFK Göteborgs spelarbudget inte spikad

IFK Göteborgs försäsong har rullat i gång. På nyförvärvssidan är det dock mest stiltje. Anledningen? Budgeten för eventuella förstärkningar har inte satts.

ANNONS
|

"Det finns ingen anledning att vila mer", konstaterade huvudtränaren Poya Asbaghi och blåste i gång den blåvita säsongen 2019 under torsdagen.

Det blev ett lugnt pass inne i Prioritet Serneke Arena, fokus enbart på att komma i gång och väcka vinterstela ben.

Några hundra åskådare fanns på plats. 21 spelare. De flesta unga och egna.

Snittåldern på IFK Göteborgs nuvarande spelartrupp ligger på 21,88 år. Så ungt är inget annat lag i allsvenskan.

– Det ska bli otroligt spännande att följa truppen och vad jag vet att jag kommer få är en ungdomlig entusiasm och jag hoppas att den verkligen sprider sig och att man på något sätt är helt orädd i det man gör. Det kommer vara viktigt i år, säger Poya Asbaghi.

ANNONS

LÄS MER:Allt inför IFK Göteborgs träningsstart

Ingen spelarbudget satt

Det ska dock sägas att truppen inte är komplett än, fler nyförvärv ska in.

Frågan är bara vilka? Och när?

– Det är klart att vi tittar efter nyförvärv. Var vi behöver det mest får de här veckorna visa, men vi har inte hymlat med att vi har behövt förstärka i försvarslinjen och att vi är lite tunna på någon ytterbacksposition, säger Asbaghi.

Hur många spelare skulle du säga att ni behöver?

– Jättesvårt att säga. Det handlar om ekonomi också.

Ekonomi, ja. IFK Göteborgs sådan är inte superbra just nu.

Visst kommer det bli ett litet plusresultat för 2018, men speciellt mycket pengar att röra sig med på övergångsmarknaden finns inte.

Och några spelarköp är egentligen inte att vänta, det har klubbdirektör Max Markusson varit tydlig med tidigare.

– Vi ligger fast i en linje att vi inte kommer värva många i det här fönstret. Vi måste vara extremt selektiva och prioritera, sa Markusson till GP i mitten av december.

Någon exakt budget för eventuella förstärkningar har dock inte satts än – trots att försäsongen nu alltså är i gång.

– Vi är en grupp som diskuterar värvningar, men det händer inte så mycket just nu i och med att vi inte har någon budget för eventuella nyförvärv satt, men det ska det bli snart, säger Poya Asbaghi.

ANNONS

LÄS MER:Nu ska grunderna sättas för IFK Göteborg

Ordförande Mats Engström om spelarbudgeten:

– Vi jobbar på detta fortlöpande. Det är ett levande instrument.

Engström berättar också att en nyemission i riskkapitalbolaget IFK GBG Transferintressenter AB, något som skulle ge klubben ett välkommet tillskott, fortfarande diskuteras.

– Vi för en diskussion utan att det finns något konkret.

Vad skulle det kunna inbringa i pengar?

– Det är svårt att säga.

Hur mycket finns det att värva för nu?

– Det kan jag inte uttala mig om. Vi tittar på detta fortlöpande, hur det ser ut med alla positioner och allt vi ska göra. Vi har en rörlighet i detta.

På tal om IFK GBG Transferintressenter: Serneke är den största investeraren där.

Inför torsdagens träning presenterades företaget dessutom som klubbens nya huvudsponsor. Ett femårigt avtal, värt fem miljoner årligen enligt uppgifter, har undertecknats.

Serneke tar därmed över efter Prioritet Finans.

"Vi sa när vi gick in första året som partner att vi skulle växa med IFK och växer vi som bolag ska vi fortsätta engagera oss i klubben. Vi har nu varit med i tio år och byggt nya Kamratgården och Prioritet Serneke Arena och ser det som en naturlig utveckling att hänga med som ny huvudpartner", säger Ola Serneke, ägare och VD för Serneke, i pressmeddelandet.

ANNONS

LÄS MER:Serneke ny huvudsponsor för Blåvitt

IFK Göteborgs försäsong rullar vidare med fystester under fredagen.

Fakta: IFK Göteborgs truppstatus

I full träning: Erik Dahlin, Tom Amos, Erik Gunnarsson, Emil Holm, Rasmus Wikström, Kristopher Da Graca, Benjamin Zalo, Jake Weisbrod, Victor Wernersson, Sargon Abraham, Amin Affane, August Erlingmark, Benjamin Nygren, Alhassan Yusuf, Patrik Karlsson Lagemyr, Andreas Öhman, Sebastian Ohlsson, Victor Olofsson, Adil Titi.

Skadade: Carl Starfelt, André Calisir, Robin Söder, Victor Olofsson.

Bortresta: Giorgij Charaisjvili (gör sitt första träningspass den 4 januari), Giannis Anestis (gör sitt första träningspass den 8 januari), Lawson Sabah (är nära en ny utlåning till FC Linköpings City).

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS