IFK Göteborg tappade segern mot Mjällby AIF

Alexander Jallow såg ut att bli oväntad matchhjälte. Men Mjällby kvitterade och IFK Göteborg fick nöja sig med 1–1 (1–0) på Gamla Ullevi.
– Det känns som vi blir lite fega när vi tar ledningen, att vi är rädda för att göra misstag, säger mittfältaren Simon Thern efter krysset.

ANNONS
|

Det var ett något stukat IFK Göteborg som tog emot Mjällby AIF på söndagen. 3–0-förlust mot Hammarby i ryggen och Marcus Berg avstängd. Då formerade tränaren Mikael Stahre ett 4–3–3 med Sebastian Eriksson som offensiv spets på mitten. Det var mittfältarens första start efter skadefrånvaron.

– Det var härligt ändå. Jag fick en tuff match, men jag har längtat efter att få starta igen. Tungt att inte vinna till slut, och det är svårt att prestera när jag varit borta från fotbollen så länge. Men jag är ändå glad att få vara med från start igen.

Blåvitt var stabila och släppte inte till mycket bakåt, men hade även svårt att få anfallsspelet att fungera.

ANNONS

– Det är inte så mycket målchanser åt något håll. Försvarsmässigt har vi hyfsad kontroll på dem, så det känns extra bittert när de gör sitt mål, säger Simon Thern efter poängtappet.

Thern: ”Fega när vi tar ledningen”

Med drygt fem minuter kvar av första halvlek fick Mjällby ett farligt läge på hörna. Chibuike Silas Nwankwo var framme med foten, men fick en lös träff som gick rakt på Warner Hahn. Istället kunde Blåvitt gå till anfall.

Då hamnade bollen hos Hosam Aiesh på högerkanten. Han kombinerade lite med Alexander Jallow men lämnades sedan ensam mot två Mjällbyspelare. Aiesh tog det lugnt, stod stilla och fintade innan han tog sig ned till kortlinjen och slog in bollen mot mitten. Där tog Alexander Jallow emot den och sköt in 1–0 till hemmalaget. Hans första balja för säsongen.

Mål brukar ge energi och självförtroende, men Blåvitts Simon Thern tycker snarare att laget vågade mindre efter Jallows 1–0.

– Man måste ha en individuell aktivitet och vilja att påverka så mycket som möjligt. Det känns som vi blir lite fega när vi tar ledningen, att vi är rädda för att göra misstag. Vi får inte riktigt det här greppet som vi vill ha. Idag straffar det sig. Även om de inte skapar så mycket, så dyker det alltid upp någon chans när vi hamnar för djupt ned.

ANNONS

Är det något återkommande att ni blir fega vid ledning, eller just den här matchen?

– Det har varit tyngre resultat under en länge tid. Och det handlar om ett mod, som alla de bästa lagen i serien har just nu, men som vi saknar. De öser bara på, gör ett andra och tredje mål. Där är vi inte just nu, så vi kan mala ned motståndarna på samma sätt som lagen som är bättre än oss. Vi får kika på hur vi kan närma oss dem, säger Thern.

Kvittering på nick

Som Simon Thern säger straffade sig deras försiktighet. Visserligen såg det lite bättre ut för Blåvitt i andra halvlek, och de fick mer grepp om motståndaren.

Men utöver ett långskott och några hörnor skapade de inte mycket framåt. I stället hade Mjällby en del långa anfall och fasta situationer.

Och i 73:e minuten tappade IFK ledningen. Ivan Kricak nickade in en frispark till 1–1 och bortaklackens gula bengalrök fyllde Gamla Ullevi.

Mikael Stahre bytte in anfallarna Linus Carlstrand och Erik Sorga för att jaga ett ledningsmål. Simon Thern hade ett skott i början av andra halvlek. Och mot slutet av matchen träffade Hussein Carneil ribban, som fick ljudnivån att fördubblas på ståplatsläktaren.

ANNONS

Burop efter slutsignal

Men därutöver hade inte Blåvitt några farliga lägen, och matchen slutade 1–1.

– Det klart det är lite frustrerande, vi skulle ju vilja vinna med 4–0 i en sån här match. Vi får inte riktigt det där bettet, att anfalla i våg efter våg. Det känns mer slumpmässigt, och det är ingen go känsla. Det är lite ”oj jävlar, nu fick jag bollen", istället för ett systematiskt malande, säger Simon Thern om lagets bleka anfallsspel.

Efter matchen hördes en hel del burop från hemmapubliken på plats.

– Jag är extremt besviken över att tappa poäng hemma mot Mjällby, och de (supportrarna) är också besvikna. Det är klart att vi ska kunna prestera bättre.

Hur känns det att de buar?

Jag har varit med ett tag, så det är inte första gången, säger Thern med ett leende.

Hans mittfältskollega Sebastian Eriksson förstår supportrarnas besvikelse.

– Vi ska vinna de här matcherna. Man förstår dem och vi är frustrerade också. Det är helt tyst inne i omklädningsrummet idag efter en sån här match. Vi vet om att vi måste göra saker och ting betydligt bättre för att vinna de här matcherna.

LÄS MER:IFK Göteborgs taktiska drag misslyckades

LÄS MER:Från läktaren till planen – möt IFK Göteborgs Linus Carlstrand

LÄS MER:Kevin Yakob om IFK Göteborgs käftsmäll: ”Vi har en bit kvar”

Så startade Blåvitt (4–3–3)

Warner Hahn – Alexander Jallow, Mattias Bjärsmyr, Carl Johansson, Oscar Wendt – Gustav Svensson, Sebastian Eriksson (62’ Hussein Carneil), Simon Thern – Hosam Aiesh, Kevin Yakob (86’ Erik Sorga), Gustaf Norlin (86’ Linus Carlstrand).

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS